Мисия „Червена Коледа“ бе изпълнена успешно, ред е на Великден

0
cska otbor 1

ЦСКА-София се изкачи на върха в първенството в средата на октомври, което бе изненадващо за мнозина с оглед на събитията в Борисовата градина в края на миналия сезон. Още по-неочаквано пък бе, че привидно непостоянните армейци на Саша Илич успяха да задържат лидерската позиция до края на есенния дял и да зимуват на нея. Коледа най-накрая отново е червена! И до голяма степен заслугата за това е на треньора Саша Илич. Сърбинът е наставникът на „червените“, който дойде с най-малки очаквания в последните години и постигна най-добри резултати, въпреки че разполагаше с по-слаб потенциал в съблекалнята спрямо предшествениците си. Браян Морено и Maypиcиo Гарсес при Стойчо Младенов и Алън Пардю бяха със статут на твърди резерви, просто защото в състава имаше по-добри играчи от тях. Колумбиецът дори не помирисваше терен. Те не са станали по-силни футболисти през есента, но Саша Илич успя да извлече максимума от техните качества. Намери им правилните роли в отбора и в настоящия момент те са двама от тримата голмайстори в състава на червените. Бързоногият колумбиец е перфектният жокер от пейката за българското първенство и точно като резерва вкара 7 от 8-те си попадения. Бразилецът пък доста често е нескопосан с топка в крака, но затова пък се използва страхотният му отскок и е адресат на повечето центрирани топки в пеналта. Това е и друго от оръжията, които в крайна сметка обагриха Коледа в алени краски – статичните положения. Армейците отбелязаха над 10 гола след корнери през есента и това няма как да е плод на случайността. Резултат е на целенасочена работа на тренировъчното игрище.

Саша Илич бе наясно, че в състава му има много слабости, но направи така, че да извлече най-доброто по всяко възможно направление. И резултатите са налице. Сърбинът влезе в ролята на най-отговорното дете и за да продължава да държи правия път, се нуждае от поощрение от Дядо Коледа. Та нали това е призванието на Белобрадия старец!?

Илич вече на няколко пъти издаде какво е написал в списъка си с желания – той иска качество, а не пълнеж. Надява се, че все по-рядко ще му се налага да твори от нищо нещо. Какво ще намери под елхата, обаче зависи от Дядо Коледа и неговите помощници. А може би до голяма степен подаръците ще предопределят и каква ще бъде пролетта на ЦСКА-София – ще се запази ли първото място, или ще се стигне до традиционното за последните години пропадане. Защото ако Коледа не беше червена 8 години, алените яйца за Великден не са актуални вече повече от десетилетие. За последно това се случи през пролетта на 2012-а, когато автентичният ЦСКА води до последния кръг, но загуби в Разград и бе поставено началото на хегемонията на Лудогорец.

През 2023-та Възкресение ще е на 17 април, когато ще остават два кръга от редовния сезон и 5 двубоя от плейофите. Мисия „Червена Коледа“ бе изпълнена успешно, ред е на Великден. И ако той бъде обагрен с алени краски, ще може смело да се гледа към слагане край на зеления монопол в първенството. Илич постави основата преди Коледа, но ще трябва сериозно надграждане до Великден, защото тогава е важно червеното яйце да се окаже най-здраво.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“