Майко мила! Аржентински гранд ще съди Берое за 10 милиона евро!

0
sebastian vila
-
-

Бока Хуниорс заведе дело за милиони срещу Себастиан Вия и Берое. Преди часове колумбийският футболист официално бе обявен за нов футболист на старозагорския тим. Заради това адвокатите на аржентинския клуб бързо подадоха жалба до ФИФА с искане за правата си над играча и наказание за българския клуб.

Вия има текущ договор с Бока Хуниорс до декември 2024 година и в нито един момент не е имало споразумение за неговото прекратяване. Колумбиецът не е играл за гранда от Буенос Айрес от 2 юни заради проблемите с аржентинското правосъдие. Той беше признат за виновен и осъден на две години и половина затвор условно по дело за насилие срещу бившата му партньорка Даниела Кортес.

Себастиан Вия подписа с Берое, пренебрегвайки текущия си договор с Бока Хуниорс, смятайки, че е свободен агент, който може да преговаря с всеки отбор, след като аржентинският клуб го изтри от своя състав и от своята картотека. Колумбиецът се смяташе за свободен футболист, след като Бока обяви, че повече няма да разчита на него. От клуба твърдят, че има действащ договор (до декември 2024 г.) и че винаги са спазвали договореното, така че предприемат правни действия.

Вия прави всичко възможно, за да възстанови кариерата си, поради тази причина се договори с Берое за споразумение до 2025 година.От Бока Хуниорс не са получавали никавка оферта, нито са водили преговори с Берое. Затова аржентинският клуб ще съди колумбийския футболист и българския клуб пред ФИФА.

Испанският адвокат Хуан де Диос Креспо ще представлява Бока Хуниорс пред ФИФА. Този адвокат има богат опит в този тип дела. Той помогна на АФА да намали наказанието на Лионел Меси за обида на съдия в квалификационен мач срещу Чили през 2017 година. Първоначално аржентинската звезда бе наказан за четири мача, но в крайна сметка Лео изтърпя санкция от само един мач и дори му отмениха глобата от 10 000 швейцарски франка.

Бока Хуниорс съди Себастиан Вия за 5 милиона евро. Защо тази сума? От аржентинския клуб смятат, че това е цената на играча, докато той не беше изваден от отбора.

Междувременно Бока Хуниорс ще съди Берое за още 5 милиона евро, защото аржентинският гранд третира българския клуб като „солидарен“ с играча.

Общо Бока претендира за 10 милиона евро за конфликта, предизвикан от Вия и подписването му с Берое. Сума много по-голяма от тази, която Бока Хуниорс възнамеряваше да получи, ако българският клуб преговаряше за привличането на колумбийския футболист.

Бока Хуниорс е бил готов да продаде Вия за сумата от 1 191 000 долара. Откъде идва тази сума? От това, което Бока трябваше да плати на Вия от сега до декември 2024 година за заплатата му в клуба.

Така започва конфликт, който няма да има бързо решение, ако никоя от страните не отстъпи по отношение на исканията си. Бока вече заведе делото във ФИФА, която оттук нататък трябва да вземе решение дали аржентинският клуб е прав или в грешка в иска си срещу своя играч и Берое.

Независимо какво ще реши ФИФА първоначално, има още две инстанции до края на делото. Това означава, че и Бока, и Вия, и Берое ще могат да обжалват първото решение пред Апелативния съд на ФИФА. Без споразумение в този случай те могат да изпратят делото и до Спортния арбитражен съд (КАС).

Себастиан Вия няма да може да играе за Берое през това време. Докато няма окончателно решение, колумбиецът ще остане извън футболния терен./ dsport.bg

Бивш съотборник на Петев: Никой не го обичаше в Литекс,няма да изкара до пролетта в Румъния!

loading...