Майкъла: В ЦСКА сме на стари спомени! На Сираков му казах – който няма 70-80 милиона оборот на година, не може да е собственик на Левски

0
georgi iliev maikala
-
-

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла даде интервю пред „Тема Спорт“, в което засегна актуалните теми около ЦСКА-София и българския футбол като цяло.

Г-н Илиев, как приехте скръбната вест за кончината на вашия приятел и съотборник Георги Димитров-Джеки?
– Много тежко. Ние бяхме заедно още първия път, като станахме шампиони. Последваха големи мачове с Монако, Реал Сосиедад, Нотингам, Ливърпул, Байерн. Станахме 4 години поред шампиони. Страхотен човек и футболист…

С какво ще запомните Джеки?
– Беше колективен играч и силна фигура в отбора. Всеки от нас си пасваше на мястото в ЦСКА – и резервите бяха не по-слаби от титулярите. Но всички имаха характер и освен да бием най-големите в Европа, всичко останало беше на заден план. Мечтите на всички ни бяха да играем и да печелим над онези, които само сме ги гледали по телевизията. На „Армията“, щом минеш през входа, и си най-добрият, шампион. Не мога да приема 10 години Лудогорец да ни показва как се прави отбор и как се става първи. Това е несериозно за ЦСКА, а и за Левски. В Разград са на много професионално ниво, а ние сме на стари спомени и лаври.

Точно с Лудогорец идва мач в сряда от плейофите в София. При последния ни разговор уцелихте точния резултат 2:1 за ЦСКА за купата, какво очаквате от този двубой, който е без значение за орлите, но армейците се борят за втората позиция с Локо Пд?
– Очаквам да ги бием и най-после да вземем победа над тях на „Армията“ за първенство. Прогнозирам пак 2:1, а и ЦСКА има прекрасен треньор. Да победят заради страхотните фенове, а и за Джеки – истинска легенда.

Как приехте, че мачът с ЦСКА 1948 не се игра, и цялата суматоха около него?
– Професионално казано, трябва да се гледа еднакво. Щом е записано, че трябва да бъде отложен мачът, то нека го отложат – и този. Щом им отложиха с Локо Пд, същото трябва да стане и с този, и със следващия – независимо кой играе. Или пък служебна загуба, 0:3 и край. Трябва да се спазват правилата. Да бяха дали служебна победа и на Локо Пд, а не да го изместват мача. Нещо не е в ред с наредбите на БФС, като всичко в България може да се тълкува – може така, може и иначе. Не знам как е точно във футболния съюз, но там мерят с различен аршин. Нека се отсъжда еднакво – не толкова, за да е справедливо, а да е равнопоставено. Справедливостта е различно нещо, там е както оцени съдията или прокурорът.

Но при 30 човека група да не можеш да извадиш 11 не е нормално. Ще пуснеш резервите…

Как виждате ЦСКА днес и за в бъдеще?
– В ЦСКА има добър треньор и добро ръководство, което може да осигурява пари за клуба. На Наско Сираков му казах на втория ден – човек, който няма бизнес, не плаща данъци и осигуровки на държавата и няма 70-80 милиона оборот на година, не може да е собственик на Левски и ЦСКА. В момента ЦСКА има добър собственик.

Какво е мнението ви за метаморфозата на ЦСКА в последния месец и ролята на Любо Пенев?
-Той вкара агресия в играта. Но и отборът се върти – не мога да приема, че биеш Лудогорец и след три дни падаш от Царско село. Затова ЦСКА трябва да играе постоянно на ниво, за да е шампион. А разградчани бяха изравнени тази година. Имат най-слабия отбор, откакто са в елита, с най-слабия треньор, но пак взимат титлата. Значи ние не сме конкуренция. Имам чувството, че могат да сложат домакина за треньор и пак ще са шампиони.

Друго промени ли Пенев?
– Да, състава. Бързо усети какво трябва да се направи. Българските футболисти е редно много да се замислят. Любо съживи някои от чужденците, бяха зачеркнати и не ги брояха за живи. Но Любо показа, че може да усети футболиста, къде да го сложи, какви задачи да му даде. Винаги съм казвал – Любо, Мъри Стоилов, Стойчо Младенов са отлични треньори за България.

Говорейки за играчите, накъде би трябвало да погледне ЦСКА в селекционен аспект?
– Един централен полузащитник може би е нужен, друго всичко си имаме в състава. И един нападател-реализатор. Кайседо бележи, но не е голаджия. Той има качества, но и на него му трябва време. Али Coy накрая се отпуши и започна да вкарва. За ЦСКА най-важното е една година да станем шампиони и да си направим стадиона. Титлата ще е една почит към червените фенове, те я заслужават. Всичко в клуба е ОК на фона на това, че 70% от отборите у нас са на ръба на оцеляването, на косъм са. Разбира се, всеки ръководител си има свои похвати, но това ръководство трябва да разбере, че на този стадион освен шампион, освен добро отношение към ветераните и привържениците, нищо друго не е приоритет. Преди като реконструирахме ВИП-а, когато бях изпълнителен директор, бях отделил да има място за всеки играч, който е печелил титлата с ЦСКА с 50% изиграни мачове през дадената година. Да го има името му, да получи напитка и кетъринг безплатно. Сега ги няма тези неща. Махнати са от историята Спас Джевизов, Ради Здравков – великолепни футболисти. Историята не може да се дели, уважавайте историята. Апел към ръководството. Поканете всички, които са били шампиони, на стадиона. Любо Пенев, когато не е на работа, не е стъпвал. Ицо Стоичков също. Всички тези хора трябва да имат място горе в ложата – на седалката да пише „Спас Джевизов“, „Ради Здравков“, „Пламен Марков“. Стойчо каза, че не ходи, за да не създава напрежение, но напиши на стола „Стойчо Младенов“ и той ще знае, че горе има място, когато прецени, да дойде. Meто Томанов бил в Лудогорец, но чакай малко – той е три пъти шампион с ЦСКА. Нека всички ги има. Цецо Йончев също, макар да е в САЩ. Трябва да уважаваме тези ветерани. Единствено Пламен Марков ни събира. На три месеца да се поканят всички на обяд – не е проблем да го платим, аз ще го поема, няма проблем, но да са там на стадиона, те са историята. Шефовете също влизат в нея сега и продължават да я пишат. Спас и Ради им били сърдити – да, защото не ги каните, отписахте ги от юбилейния албум, да ги няма в съставите. Томанов също. Като наказание, че били в Разград.

За финал, как виждате процесите около и в БФС през последните седмици?
– Като бизнесмен за мен президент на БФС трябва да е човек, който не е свързан с футбола. И под него вече Бербатов и други лица – един да отговаря за националния отбор, друг за младежите и т.н. Председателят не трябва да е футболен човек. Коментираме го 15 години, даже Бербатов ми е записвал изказванията – лигата поема първенството, вън от Изпълкома всички, свързани с клубове – президенти, техни подчинени и т.н.

loading...