Майкъла: Да не търсим под вола теле – ЦСКА да се сърди на себе си! Ръководството и играчите на Левски предадоха феновете – нещо не е наред

0
georgi iliev maikala

Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА – Георги Илиев-Майкъла – говори пред „Тема Спорт“ след победата на ЦСКА-София над Левски, която обаче се оказа недостатъчна за спечелването на шампионската титла.

Г-н Илиев, ЦСКА най-накрая победи Левски, но не успя да стане шампион…
– ЦСКА изигра доста силен двубой и тотално надигра Левски. Това не се е случвало отдавна и никой не го очакваше, особено след мачовете в предпоследния кръг. Защото младите момчета на Левски до 2:1 стояха много добре в Разград, но тогава от ръководството им подходиха несериозно. Смените, които направиха, бяха пагубни и обърнаха мача. В последните дербита бяхме свикнали Левски да надиграва ЦСКА, но сега се случи точно обратното. Ръководството и играчите на сините тотално предадоха феновете на отбора в тези последни две срещи. Отношението им бе несериозно, което говори, че нещо не е наред.

Как ще коментирате еуфорията сред сините фенове на стадиона, когато разбраха, че Лудогорец е станал шампион?
– Това говори достатъчно за манталитета на българина. По-добре Вуте да е зле, отколкото аз да съм добре. Не е нормално, но и обратното да беше, феновете на ЦСКА щяха така да се радват.

Изпусна ли ЦСКА златна възможност да спре хегемонията на толкова слаб Лудогорец?
– Отдавна повтарям, че в последните две години наблюдаваме най-слабия Лудогорец. Изпуснахме златна възможност тази година, защото в Разград ще вземат мерки. Те не са от тези, които се оставят по течението. Просто трансферната им политика в тези две години не беше качествена. Но съм сигурен, че много бързо това ще се промени. Там няма изчакване. Решават си веднага нещата.

А на „Армията“ какви мерки трябва да вземат най-вече откъм селекция?
– От нови футболисти винаги има нужда, но си има ръководство, което ще вземе тези решения. Най-големият проблем през този сезон беше, че ЦСКА не си взе най-важните мачове. Може би от страх, от липса на самочувствие, на вяра в себе си. А може би и защото не знаят какво е ЦСКА. Това също е много важно.

Заслужава ли Саша Илич да остане начело на тима?
– За мен треньорът се представя добре. С този отбор, който има, той няма какво повече да направи. Това му е таванът на възможностите на този състав. Тези точки, взети през сезона, са оптималните. Саша Илич във важните мачове подходи по-сигурно с цел да не загуби. А това не е ЦСКА. ЦСКА винаги играе за победа и трябва да биеш големите съперници. За да си голям, за да станеш шампион, трябва да биеш в ключовите мачове. А ние сега за първи път в последните две години спечелихме срещу Левски, а над Лудогорец нямаме успех.

Ще може ли ЦСКА да е толкова въвлечен в борбата за титлата и през следващия сезон?
– Имаме шанс, но не е голям. Защото Лудогорец ще вземе мерки. Вече 12 години ни доказват как се управлява и как се правят пари и отбор. Защото те изкарват и пари. Стига оправдания. Кой ни попречи да бием ЦСКА 1948 на „Българска армия“?

Тоест ЦСКА трябва да търси причините в себе си?
– Основно причините са си в ЦСКА. Да не търсим под вола теле. На себе си трябва да се сърдим. Три пъти от чисти позиции не можем да вкараме срещу Лудогорец. При този слаб Лудогорец, с тази слаба защита и куп контузени футболисти, ние пропуснахме годината. Нямаме нападател, нямаме лидер. За всичко това трябва да се помисли преди новия сезон.