Манол Иванов за Конгреса на БФС: Съмнявам се, че нещата ще са прозрачни! Задължително трябва да има предоговаряне на ТВ-правата

0
manol ivanov6
-
-

Българският футболен съюз (БФС) все още не е обявил регламента, по който ще се проведе извънредния изборен Конгрес на 15-и март тази година, алармира един от кандидатите за поста Манол Иванов. Това щяло да стане ясно на 5 или 6-и март, обяви още той.

Днес той даде пресконференция, на която очерта своите стратегически намерения, а също така посочи и с кои хора би работил, как приема конкуренцията и какви са впечатленията от обиколките му в страната.

„Още не знаем регламента. Ще ни го съобщят на 5-6 март. Тогава ще научим всичко – начин на гласуване, дневен ред, време за изказване, начин на подаване на реплики, колко време ще бъдат почивките и след кои точки в дневния ред. Тези неща още не се знаят“, заяви Манол Иванов.

„Предвид това, че Михаил Касабов и Георги Иванов си остават на работа в БФС, докато тече подготовката на конгреса, вече се съмнявам, че нещата ще бъдат прозрачни. Още повече, че събранието ще се проведе в хотел Маринела. А помним как се проведе онзи Конгрес на същото място, когато срещу Михайлов излезе Любослав Пенев. Не се допускаха екипи на конкурентите, журналистите бяха също отвън, каза още кандидат-президентът.

Според него, много е вероятно да няма Кворум от клубовете, които имат право на глас. И причината е колкото липсата на стройна информация за отборите как да подготвят документите си, толкова и в чисто организационни причини.

„Конгресът е в петък, което е работен ден. На малките клубове им е трудно да се организират. Освен това, този Конгрес ще отиде над 10 часа като продължителност. Но нека да видим колко кандидати официално ще се кандидатират до четвъртък, когато изтича крайният срок“.

Попитан дали се е виждал с хора от областни, зонални съвети, дали смята и да ги смени от постовете, ако спечели изборите, той каза: „Ако бъда избран – и в програмата си съм го записал, никой не бива да се страхува за местата си – от най-високото място до чистачката. Но първо ще се направи една сериозна атестация, за да се разбере кой какво може и кой какво е направил. И ще се прецени колко полезен може да бъде всеки“.

А кого би подкрепил, ако отпадне рано в изборната надпревара, Иванов – бивш изпълнителен директор на Нефтохимик (Бургас), е категоричен: „Ако не съм на балотаж, ще преценя и ще видя кой е там. Вероятно Бербатов, Крушарски или Петьо Костадинов. Но няма да е човек, който е в момента в БФС. Много ми харесват моменти от програмата на Христо Крушарски. Например за тези 40 милиона лева, които държавата трябва да ги отчисли от данъците на букмейкърите. И тези пари да се върнат във футбола. Ако се дадат по 1 милион лева на отборите от Първа лига, по 350 хиляди на тези от втора, по 150 за тези от Трета, би било много голяма помощ. За отборите от А областна, от Б областни групи и от детско-юношеския футбол, са предвидени по 30-35 хиляди лева. Моето виждане е същото, аз имам точно такава идея. Да не говорим за глобите, които БФС събира всяка седмица“.

„Задължително трябва да има предоговаряне на ТВ-правата, защото сумата е малка. Чух се и с екипа на Бербатов, но не успяхме да се видим, защото той самият в онзи момент беше на обиколка. Говорихме си доста неща, дори ми се извиниха, че са ме споменали при хората, които не обикалят страната, заяви Манол Иванов.

Той има виждана и за преструктуриране на първенството във Втора лига. Групите, според него, трябва да са две по 16 отбора, разделени на Източна и Западна са по-голяма платформа за футболисти и за спестяване на разходи на отборите. Иванов обаче призна, че все още не се е видял с най-богатите клубове в Първа лига, като единствено е имал директен разговор със собственика на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски.

„Може би с тези отбори ще се видим през идната седмица. Говорих с Даниел Боримиров, той ми каза, че Левски иска да се изясни кои ще участват в изборите и тогава ще направят своя избор кого да подкрепят. Няма да крия, че това е моят отбор, на който съм фен. И ще се радвам, ако левскарската общност ме подкрепи.

„Аз си ходя на мачове така или иначе, без значение дали се намираме в предизборна кампания. Там се виждам с много хора и си говорим за футбола. Бях и на „Купа София“, за да гледам детски мачове. Искам да кажа, че таксите и компенсациите в детско-юношеския футбол са широко застъпен проблем в моята програма, добави Иванов, който през уикенда посети общо три мача. Освен на ЦСКА 1948 – Славия, присъства на футболната среща от Югозападната Трета лига Оборище-Вихрен Сандански. Там Иванов разговаря с представители на двата клуба и обсъди с тях идеи за развитието на българския футбол. На разговорите присъстваха и хора от ръководството на ДФК Войводите Панагюрище.По-късно Манол Иванов изгледа мача между Левски и Арда Кърджали на стадион „Георги Аспарухов“.