Манчев: Тази година няма лесни мачове за ЦСКА! Любо Пенев може да хлъзне „червените“

0
vladimir manchev
-
-

Владимир Манчев е сред любимците на феновете на ЦСКА от близкото минало. Бившият нападател, спечелил Купата на България с „червените“ през 1999 година, сподели мнението си за сезона дотук на ЦСКА-София в интервю за „Мач Телеграф“.

– Г-н Манчев, първо няколко думи за мача между Етър и ЦСКА. Представяне на „червените“ доста под нивото им, как си го обяснявате?
– Обяснявам си го с това, че всеки един отбор се мотивира, когато излиза срещу ЦСКА, на 100%. Още повече, че Етър трябва да наваксват много точки, за да се измъкнат от последното място. Виждаме, че през тази година няма лесни мачове. Видяхме го и срещу Пирин, където също до последно не беше ясно какво ще се случи. Най-важни в крайна сметка са точките. След време ще се забрави начинът, по който са постигнати. Предполагам, че и за публиката не е приятно отборът да не е толкова убедителен, но не трябва да забравяме, че в началото на първенството всички едва ли не бяха отписали ЦСКА. Виждаме, че вече е с равен брой точки с първия.

– Преди няколко кръга отборът изигра страхотен мач в Пловдив срещу Локомотив. Защо ЦСКА не успя да задържи това ниво от онзи двубой?
– Това са различни мачове. Тогава ключов бе начинът, по който подходи Локомотив. Стилът на Локо в онзи мач облагодетелства ЦСКА, за да изглежда по този начин. Мисля, че тогава Локомотив сгрешиха в подхода си и помогнаха на ЦСКА да ги смачка. Едва ли много други отбори ще се опитат така да се надиграват с ЦСКА. Вижда се, че когато отборите са по-затворени, пречат на играта на ЦСКА, за тях е трудно, но е трудно за всички отбори. Виждаме, че всички губят точки, Левски вече направиха няколко грешни стъпки. Нито един отбор в нашето първенство не е за подценяване. Ако не си на ниво в Първа лига, не си на 100% мотивиран и подготвен, можеш да береш доста ядове.

– За ЦСКА предстои мач с Хебър, който е в графата „задължителни“. Любо Пенев ли е обаче човекът, който може да хлъзне „червените“?
– Абсолютно! Ако ЦСКА подцени Хебър, ще сбърка много. Видяхме, че и срещу Пирин, и срещу Етър не беше лесно. Още повече, че в Пазарджик ЦСКА вече загуби точки след нулевото равенство в първия кръг. След това Хебър взеха точка като гост на ЦСКА 1948, бяха на косъм да вземат точка и от Левски, когато „сините“ спечелиха буквално в последната секунда. Резултатите и представянето на отбора показват, че Хебър е един отбор, който в никакъв случай не трябва да бъде подценяван.

– ЦСКА има мачове о Хебър, Крумовград, Етър, Славия и Лудогорец до края на полусезона. Способен ли е тимът да ги спечели, каквато цел постави Ел Маестро?
– Всичко е възможно, но зависи какво ще покажеш на терена. Ясно е, че Ел Маестро ще каже така, защото това е ЦСКА. Остава и да иска нещо друго. Всички искаме това, но въпросът е какво ще успеят да сътворят играчите. На този етап – 11-12 мача без загуба не е малко, предвид тежката ситуация в началото на първенството. Има къде да се печелят точки, има къде да се подобрява играта, но смятам, че това ще стане след паузата, когато треньорът ще има възможност да си направи съответните изводи за представянето на отбора. След като си проведе подготовката, ще има претенции отборът да играе по-добре.

– А отборът на Хебър има ли сили за седмото място?
– Доколкото знам, това не е поставяно като цел. Отборът играе освободено, ситуацията е съвсем различна от тази през миналата година. Играчите понатрупаха опит, самочувствие, както и добри резултати. Отборът има достатъчно точки, които да им гарантират спокойствие, а така тимът да играе без напрежение. Опитват се във всеки един мач да се надиграват с противниците. Не мисля, че Хебър ще има проблем с това да остане в Първа лига. Едва ли ще имат като цел седмото място, но ако се отвори такава възможност, защо не?

– По-силно ли е първенството спрямо миналата година?
– Не мога да кажа дали е по-силно, или по-слабо. Не мисля, че нивото с годините се е подобрило кой знае колко, но виждаме по-голяма изравненост на силите, особено в Топ 6. Със сигурност е по-оспорвано. В предишни години битката за титлата бе предимно между Лудогорец и ЦСКА, а тази година виждаме, че доста отбори предявяват претенции. От тази гледна точка мисля, че има по-голяма интрига за челните места.

– Сам споменахте по-изравнените сили в Топ 6. Може ли това да доведе до нов шампион в края на сезона? Има ли кой да спре Лудогорец?
– По това, което виждам до момента – да. Още миналата година беше на косъм ЦСКА да стане шампион. Рано или късно това ще се случи. Едва ли е възможно Лудогорец да стане 20 години подред шампион. Това би било нещо съвсем логично. Когато толкова години си бил на върха, в един момент нормално е да отстъпиш. Другите отбори имат и желанието, и амбициите, а до момента мисля и възможностите това нещо да се случи. Предстои да видим какво ще се случи напролет. Тогава ще се решават нещата. Сега още е рано.

– Мнението Ви за назначението на Илиан Илиев за национален селекционер?
– Одобрявам го. Илиан Илиев е един от най-добрите треньори в България. Мисля, че ще се справи. Не знам доколко ще му е лесно да се справи с това да води два отбора, все пак слага две дини под една мишница, което ще го постави под допълнително напрежение. Иначе като качества да води националния отбор на България, това е един от най-добрите възможни избори.

– Закъсня ли Изпълкомът на БФС с освобождаването на Кръстаич?
– Смятам, че въобще не трябваше да го назначават.

loading...