Любопитни факти от историята на Левски

0
110
-

На 24 май 1914 година е основан футболен клуб Левски. Учредителите на дружеството са Владимир Григориев – Владиса, Петър Стоянович, Борис Василев – Боркиша, който дава името, Цветан Генев – Цеко, Зафир Абрашев, Георги Манолов. За председател е избран Владимир Георгиев.

Играчите от първия отбор на Левски са вратарят Кирил Григоров и полевите играчи – Георги Манолов, Георги Събев, Димитър Сираков, Борис Василев, Крум Динков, Костадин Манолов, Цветан Генев, Владимир Григориев, Петър Стоянович, Георги Попов. Домакин е Трайче Жиковски, който предоставя своята млекарница за склад и съблекалня!

Първият официален мач на Левски е с ФК 13. Той се играе през месец юли 1914 година и завършва със загуба 0:2. През август Левски побеждава резервите на Славия с 1:0. Следващият документиран двубой поставя и начало на днешното най-старо столично дерби – на 1 април 1915 година белите печелят с 1:0. Първият мач на Левски извън София се провежда във Варна. Той се състои през 1919 година, а местният Тича печели с 4:1.

Първите екипи на Левски са поръчани от Румъния през 1914 година – жълти фланелки с вертикално червено райе, играчите носят черни гащета. С тези цветове отборът се състезава до 1920 година. След това тимът започва да носи сини фланелки. От тогава и тръгва прякорът на отбора – сините.

На 23 май 1919 година официално е регистриран уставът на Левски.

Първият шампионатен мач на Левски е на 18 септември 1921 г. срещу Атлетик София, в който сините побеждават с 3:1. Две години по-късно отборът изиграва и първия си международен двубой – на 1 юли 1923 година срещу румънския Триколорул от Букурещ – 1:0.

Първия си мач в чужбина Левски изиграва на 11 октомври 1923 година срещу румънския Ромкомит – 1:1.

Първата емблема на Левски е кръгла и в нея са изписани буквите „С“, „К“ и „Л“. Познатото днес лого е изработено през 1922 година на проект на Минчо Качулев. То представлява квадрат със син фон, в който в изписана буквата „Л“. Вътрешното пространство на буквата е запълнено вертикално по равно в жълто и червено – в чест на първите екипи. По-късно в горните два квадрата са изписани буквите „С“ – спортен и „К“ – клуб, а от долната страна е изписано Coфия. Тази емблема е до 1949 година, когато клубът е преименувам на Динамо.

За първи път Левски печели титлата през 1933 година (след два неуспешни финала преди това). На финала на 3 октомври 1933-та е победен варненският Шипченски сокол с 3:1. Треньор на отбора е Цветан Генев. Играчи са Никола Димитров, Александър Христов, Никола Николов, Михаил Лозанов, Константин Ефремов, Асен Панчев, Стефан Георгиев, Коста Жеков, Ради Мазников, Асен Пешев, Никифор Лозанов, Борислав Габровски, Асен Димитров, Петър Иванов, Димитър Бъчваров, Венцислав Ангелов и Вергил Христов.

Левски е единственият български отбор, който през всичките години от основаването си е играл или в Първа Софийска футболна дивизия, или в Националната А група.

Левски изиграва първия си мач в евротурнирите на 12 септември 1965 година. Тогава сините гостуват на шведския Юргорден от Стокхолм и губят с 1:2. Мачът е от турнира на Купата на европейските шампиони (предшественик на Шампионската лига). Голът за Левски е дело на Георги Соколов в 8-ата минута.

Левски постига първата си победа в евротурнирите още във втория си мач. В реванша сините разгромяват Юргорден с 6:0 на „Герена“.

Най-голямата победа на Левски в евротурнирите е 12:2 (тя е най-голямата и за български тим въобще) над финландския Рейпас Лахти. Двубоят е първи 1/16-финал за КНК и се играе на 16 септември 1976 година на „Герена“. Най-голямата победа за български тим като гост в евротурнирите също принадлежи на Левски. И тя е в реванша срещу Рейпас Лахти – 7:1./ „Тема спорт“

Хосе Кордоба разкрил в кой отбор ще премине