Левски в търсене на голмайстор

0
ludogorets krumovgrad aleksandar kolev
Снимка: ludogorets.com

Алекс Колев спечели приза за голмайстор №1 на Първа лига с 15 попадения, а Левски може да се похвали с деветте гола на Рикардиньо в шампионата, които го оставиха много назад в листата на стрелците. Сините за последно имаха играч на върха в класацията през сезон 2018/19, когато Станислав Костов заби 23 попадения, като трябва да се отбележи, че настоящият нападател на изпадналия Пирин Благоевград доигра кампанията на куц крак, тъй като бе измъчван от травма, но успя да изпревари тарана на Лудогорец – Клаудиу Кешеру – с три гола за върха на голмайсторската листа.

Оттогава – досега Левски е в търсене на голмайстор. На „Герена“ пристигаха доста играчи за върха на атаката, но малцина от тях минаваха двуцифрената кота на вкарани попадения в първенството. Неслучайно е и голямото желание на сините да привлекат в редиците си Алекс Колев, който се е доказал като отличен консуматор в родния шампионат. „Левски винаги се е славел с нападателите си“. Това клише вече тотално се изтърка, но е заложено в ДНК-то на този клуб. Сините винаги са имали славни 9-ки и в момента на „Герена“ виждат Колев като точния човек, който да поведе атаката на тима. За последно двуцифрената граница, както бе споменато по-горе, бе премината от нидерландеца Найджъл Роберта през сезон 2019/20, вкарвайки 11 гола, но и те не се оказаха достатъчни за голмайсторския приз, който отиде в ръцете на Мартин Камбуров (18), носещ по това време екипа на Берое.

Но това са фактите по статистиката, а нека погледнем глобалното. На Левски му е необходим играч като Алекс Колев, който е мощен, открива пространства и му е нужно едно докосване, за да завърши атаката. Нещо, което липсваше на сините през последните години. Да, Рикардиньо е полезен. Бразилецът пресира противниковите защитници, нагърбва се да стреля от дистанция и в някои ситуации постига успех, но често се изключва от играта и като че ли бива погълнат от противниковите отбрани, когато столичани атакуват. Не така стоят нещата при Колев и нагледно това бе видяно в последните контроли на националния отбори и то особено тази с Румъния, когато нападателят в повечето от случаите преборваше опонентите си, не отстъпваше и откриваше възможности за съотборниците си. Ще видим дали трансферът на така желания Алекс Колев ще се осъществи на „Герена“ и дали двете страни ще са си от полза. За момента има свалка помежду им, но предстои да се разбере дали тя ще се превърне в пламенна любов.

Мартин Владимиров/ „Тема спорт“

Левски копира Лудогорец с Кордоба