Левски си припомни знаменитото 7:1 (ВИДЕО)

0

Левски си припомни за една от най-легендарните победи и същевременно най-голяма над ЦСКА. Днес се навършват 27 години от знаменитото 7:1. Ето какво написаха „сините“:

На 23 септември, точно преди 27 години на стадион „Васил Левски“ отборът на „Левски“ постига една от най-паметните победи в историята на дербито с ЦСКА. „Сините“ побеждават със 7:1, а легендарната осмица Наско Сираков изравнява рекорда на Никола Котков (5:2 на 7.07.1970 г.) и Димитър Йорданов – Кукуша (6:3 на 15.07.1962 г.), вкарвайки четири попадения в сблъсъка между „сини“ и „червени“ в рамките на една среща.

За разлика от 1968 г., когато „сините“ отново вкарват седем гола, този път ситуацията в навечерието на мача е коренно различна. „Левски“ е в суперформа, като седмица преди това са разгромили пловдивския „Ботев“ с 6:1, а два месеца по-късно регистрират и рекордната си победа над столичния „Локомотив“ с 8:0.

Началото на мача съвсем не предвещава крайния изход. В 12-ата минута Илиан Илиев посреща центрирана от Емил Кременлиев топка и е ефектна странична ножица я забива в противниковата врата. Осем минути по-късно обаче Михтарски се възползва от неразбирателство в защитата на „Левски“ и изравнява. Скоро след това започва рецитала на Сираков. Той е съборен от Росен Кирилов в наказателното поле и от дузпа отново извежда „сините“ напред. Те нанасят своя съкрушителен удар в края на полувремето, когато Сираков поднася топката на Даниел Боримиров пред вратата и той отблизо увеличава разликата, а секунди преди паузата Сираков се извисява над „червените“ бранители Мачев и Кирилов и с глава заковава топката под гредата — 4:1.

През второто полувреме на терена има само един отбор – „Левски“. „Сините“ налагат тотално превъзходство и с мълниеносни комбинации често излизат на стрелкови позиции. Над всички е Наско Сираков. Достойно му партнират Боримиров и Илиев. Голеадата е продължена от Боримиров, възползвал се от пас на Наско с пета, а когато Сираков довежда резултата до 6:1 след дузпа за игра с ръка на Войнов, всички сякаш усещат, че вече е дошъл часът за новото рекордно постижение.

В минутите до края „сините“ продължават да нападат и да пропускат идеални голови положения, а и вратарят на ЦСКА Румен Ненов се превръща в герой за своите, спасявайки най-малко 4-5 стопроцентови голови положения. Кулминацията настъпва в последната минута, когато след меле и канонада от удари към Ненов Сираков фиксира рекордното и до днес 7:1.