Левски е вдигал трофей в Кърджали за златен требъл

0
emil spasov
-

Тази вечер Арда ще изиграе първия си домакински мач в Кърджали на осветление. Това стана възможно, след като за 1 година “Арена Арда” бе ремонтирана изцяло. Последният случай, когато има толкова мащабна реконструкция, е преди 36 години и тогава отново се случва в мач на Левски.

През сезон 1983/84 Кърджали е определен да домакинства финала за купата. В днешните времена, в които построяването на една трибуна се точи едва ли не петилетка, звучи като фантастика тогавашното чудодейно преобразяване на стадион “Дружба” (б.а. – сега “Арена Арда”). Държавата обаче впряга целия си ресурс и не жали средства. Само за 20 дни съоръжението е изцяло реконструирано, а седящите места от 6000 стават 18 000. Стадионът е един от първите у нас, оборудвани с индивидуални пластмасови седалки. Те обаче се оказват крайно недостатъчни за огромния интерес към финала между Левски и Ботев Пд. На мача са допуснати 12 000 правостоящи, а още 15 000 заявки за билети остават неудовлетворени. Преди срещата има и специално тържество в чест на европейската титла в щангите на местното дете чудо Наим Сюлейманов, което скоро след това ще бъде прекръстено на Наум Шаламанов.

Битката е на 2 май 1984-а, а двата тима правят изключително оспорван и нервен финал, изпъстрен с грубости. Началният час е 17 ч., но чашата на стадиона е запълнена на максимум още в 13:30 часа. Варненският рефер Кирил Савов допуска често да бъде репликиран, дори дърпан и бутан, и е на прага да изпусне от контрол двубоя. Срещата, в която практически няма голови положения, е решена от тънките психологически моменти.

В 55-ата минута дълъг пас зад центъра извежда бързоногия Костадин Костадинов на изгодно положение за стрелба в наказателното поле на сините. Той е подкосен от бранител и дълго лежи контузен, а е щатен изпълнител на дузпите в Ботев. Зад топката тогава застава лявото крило Атанас Пашев, но шутът му от бялата точка не затруднява вратаря на столичани Борислав Михайлов.

25 минути по-късно Божидар Искренов печели дузпа за Левски. Канарчетата обграждат рефера и дълго оспорват решението му да посочи бялата точка. От бялата точка Емил Спасов вкарва -1:0, и Левски вдига купата.

В онзи сезон сините правят требъл!

loading...
#
ИЗТОЧНИК"Тема спорт"
предишна статияЦСКА-София с нов мощен трансфер!
Следваща статияКременлиев разкри преговарят ли с национал на Ирак! Обяви колко чужденци чакат