Левски е твърде ялов при корнерите

0
levski kristian dimitrov
Снимка: levski.bg

Левски се мъчи много сериозно в почти всичките си мачове от началото на сезона. Разбира се, че в някои от тях беше очаквано и нормално да бъде точно така. И най-големият отбор на света не би могъл да печели винаги и навсякъде, както и да изиграе 30 или 40 силни мача на сезон. Проблемът при Левски е, че много рядко успява да излъже съперниците си, когато играта не му върви. Или да се възползва от някоя хитрост или дребен детайл, който да му донесе победата.

И за да навлезем в конкретиката, ще се спрем на последния мач – срещу Арда. Едва ли „сините“ могат да бъдат укорени за резултата. Тимът на Тунчев направи 0:0 и с Лудогорец, както и с ЦСКА-София на „Армията“. Домакинството също малко или много му помогна срещу Левски. Проблемът е, че „сините“ имаха надмощие през второто полувреме, от което не можаха да се възползват. Създадоха две чисти положения, които бяха спасени от Анатолий Господинов. Поради доминацията си Левски стига до немалък брой корнери – в случая 7, от които не последва никаква заплаха за вратата на Арда. Ето това е един елемент от играта, който „сините“ биха могли да използват по-рационално и ефективно. Постоянно играчите на Николай Костов изпълняваха късо ъгловите удари, след което топката се връщаше назад, някъде на около 35 метра от вратата на съперника и реално подхващаха нова атака. И това при положение, че всички 11 съперници са зад линията на топката, прегрупирани и подготвени. Крайно време е Левски да престане с тези безсмислени къси изпълнения, които не носят никаква изненада за съперниците и въобще каквато и да е полза.

При условие, че Уелтън го няма, при условие, че и с него отборът трудно бележи, биха могли поне малко да се намалят вредите от този проблем. И тимът на Костов да започне да се възползва повече от териториално си превъзходство, което му носи толкова много статични положения около вратата на съперника. Цунами, Андриан Краев и Кристиан Димитров са доказали, че могат да печелят битки на втория етаж и не е лошо тази тяхна способност да се използва. За момента обаче ползата е малко над нулата, а „сините“ имат два гола след корнери от началото на първенството – Цунами срещу Крумовград и Краев срещу Локомотив Сф. Тези статични положения в полза на Левски обаче стават все по-безопасни за съперника…

Здравко Гюров/ „Мач Телеграф“