Легенда на Левски: Така дерби не се печели! Тонев, Русев и Батков хвърляха големи приказки в празното и тъмното, а натрупаха задъженията

0
kurdov

Бившият централен нападател на Левски Петър Курдов даде интервю за „Тема Спорт“, в което говори за дербито с ЦСКА-София и нещата, които се случват в и около клуба.

Г-н Курдов, защо Левски не спечели дербито с ЦСКА?
– Тимът както можеше да бие, така и да загуби. Още преди мача споделих пред приятели, че резултатът ще е 0:0. Това е нормално за първи двубой през сезона, още повече когато има толкова висок залог. В годините се е доказало, че такива мачове се играят по-предпазливо. Нещото, което ми направи най-силно впечатление, е, че Левски излезе почти без атакуващи играчи… Без централен нападател в такъв мач говори за
прекалена предпазливост и боязливост. Имаше такава и в ЦСКА, но тя се видя най-вече при сините. Може да се каже, че тимовете си разделиха по едно полувреме, положенията не бяха много на брой. След подготовка обикновено има умора. Мисля, че Левски и ЦСКА ще си разгърнат възможностите след няколко кръга, тогава ще се видят истинските им лица – какво могат и какво не.

Като цяло ме разочарова това, че действахме много безидейно в нападение. Левски нямаше стопроцентово положение. Запомниха се два удара отдалече – на Тиам и Живко Миланов от фаул. Друго качествено не се видя. Това бе продиктувано от факта, че тактиката бе затворена, нямаше го този хъс, който ни се искаше да видим.

Защо тимът е бил боязлив?
Така дерби не се печели, но да не даваме примери с минали поколения. В последно време тези двубои винаги са на изчакване и надлъгване, фаворит нямаше, а и двамата треньори подходиха по един и същи начин. Първото полувреме бе за нас, второто за ЦСКА. Като цяло повече време доминираха червените. Удариха и греда… Това си беше чист гол, споходи ги малшанс. Ако някой беше вкарал, той щеше и да спечели.

Как си обяснявате решението на Петър Хубчев да не заложи в стартовия състав на нито един от взетите през зимата?
– Вероятно Хубчев е заложил на старите футболисти, защото им познава по-добре възможностите. На новите им трябва повече време да се аклиматизират – явно е видял това като недостатък в подготовката и затова е избрал такъв състав за толкова важен мач. Аз бих отправил апел към Симеон Славчев. Знаем какви възможности има момчето. Но ми се струва, че повече говореше преди мача, отколкото показа на терена, независимо че игра с проблем. На Левски концепцията бе нарушена и с контузията на Райнов в самото начало.

С оглед на изоставането от Лудогорец, сега на Левски му остава да хвърли всичко за купата. Ще може ли да отстрани разградчани и да гони трофея?
– Разликата в първенството е 7 точки. Надявам се Лудогорец да губи. Вероятно това ще се случи, но пък Левски не трябва да бърка до края. Това трудно ще се случи. Има някаква надежда, защото на разградчани им предстоят два тежки мача с Интер в Лига Европа и в един момент може да почувстват умора. Все още има шанс в първенството, а купата трябва да бъде гонена докрай.

От Левски обобщиха, че са спечелили голямата битка, защото около трудностите в клуба в дербито се видя обединение във феновете. Как бихте коментирали цялата ситуация?
– Най-важното е дали ще има пари, или няма. Защото положението на Левски в момента е много сериозно. Васил Божков никъде не е казал, че се отказва от клуба, нито си е джиросал акциите на фенове или когото и да било друг. Това предполага, че има нещо, което стои като идея. Иначе е крайно несериозно привържениците да държат акциите и да събират парите за издръжката на клуба. Историята е доказала, че такова нещо няма добър край. Трябва да се изчака, да се види как ще се развият нещата с Васил Божков и тогава вече да се вземат присърце някои работи, а дано да не е късно. Защото всички знаем, че в момента, в който футболистите спрат да получават месечните си възнаграждения, ще започне брожение в състава. Ще има много недоволни, ще има и такива, които ще предпочетат да си тръгнат.

Трябва ли в тази ситуация да помогнат и бивши собственици – Тодор Батков бе на шествието в събота, а от клуба обявиха, че е дарил пари…
– Вижте, появи се публикация за г-н Иво Тонев и г-н Спас Русев, а в това число влиза и Тодор Батков – независимо че при него се постигнаха сериозни успехи. Но тези задължения на клуба не ги направихме аз и вие. Направиха ги точно тези тримата, които бяха собственици и хвърляха големи приказки в празното и тъмното. Нагледахме се на проекти, наслушахме се на обещания и какво ли още не. Тези задължения ги направиха предишните собственици, а Васил Божков е изчистил доста от тях. Ще бъда много щастлив, ако има реални намерения за помощ. Трябва да се помага по всякакъв начин на клуба, защото, каквото и да си говорим, ясно е, че положението сега е сериозно. Всички се надяваме да се оправят нещата, макар че с това светло бъдеще, което Павел Колев обещаваше, видяхте какво се случи. Виждаше се, че нещо куца в управлението, дължаха се данъци на държавата. Не мисля, че който и да било бизнесмен е по-голям от държавата – няма такъв. Законът е ясен за всички българи – бизнесмени от голям ранг, от малък, от обикновени хора, данъците трябва да се плащат. Хубаво е, че хората даряват, купуват си карти. Но Сашо Томов – Вълка Лупи, както му казваха, го правеше в ЦСКА и видяхте какво се случи. Ще даваш един-два месеца, но без бъдеще на третия всеки ще тегли по една майна и ще приключат нещата. Да говорим за сериозни работи – дано по-бързо държавата се намеси, за да се разреши въпросът.