Лечков: Бербатов и Попов са лица на определени хора и интереси!

0
-

Вицепрезидентът на БФС – Йордан Лечков, бе гост в предаването „Домът на футбола“ по Диема Спорт и говори след преизбирането на Борислав Михайлов като президент на футболната централа. Легендарният български халф коментира „горещите теми“ след Конгреса, а също така хвърли сериозен акцент върху националния отбор на държавата. Лечков коментира и нападките спрямо него и БФС от Димитър Бербатов и Ивелин Попов преди седмици, като ги попита защо не са се отказали от националния отбор преди да достигнат определени рекорди.

„От моя гледна точка Ясен Петров се справи, от моя гледна точка – да. За момента се справи, въпреки че и той не е доволен, когато падаме от отбори като Литва. И то заслужено. Бяха трагични в мача с Литва. Със Северна Ирландия как да кажем такова нещо? После ще кажат Лечков пак критикува, но това са младите момчета. Това е правилният път. Ние също сме минали през този път и можем да носим обиди и шеги. В нашите среди се знае – не трябва да има в националния отбор, както опозицията твърди, че е каляска, която дърпа другите. Така не се получава отбор. Сега няма такива, които да се разграничават от колегите си”, започна Лечков.

„Защо Бербатов не се отказа след 45-ия си гол, а се отказа след 48-ия гол. На 40-ия гол или 30-ия пречих ли им. На Ивелин Попов пречих ли му преди рекорда? Това е недостойно. Някой разбра ли, че аз се отказах от футбола на 38? Никой не разбра. Посочил ли съм виновник? Не. Това е слабостта в характерите, те не са надраснали времената на футболисти. Затова са лица на определени хора и интереси. Трябва да се говори с държавата да се приложи програмата на Балъков. Става въпрос за 20 млн. на година. Трябва да се наблегне на методисти, видеоанализатори, треньори, масажисти, лекари. Голяма част от тези отбори, които гласуваха, имат право, тъй като опозицията няма дейност. Как ние да финансираме? Ако на 700 клуба дадем по 1000 лева, това са сума ти пари на седмица. А на месец, година? Откъде да дойдат тези пари. След като си се хванал на хорото трябва да го играеш.

Тук е мястото на БФС да направи изисквания, на които да се отговаря. Не отговаряш ли на тези изисквания държавата ти помага с финансиране. Започват от нулата и така. Тя не е програма на Балъков или Лечков. Ако я започнем сега със следващото правителство и хора, това е важно, защото спортът е захвърлен като цяло. Няма как да не се изтъкваме, тъй като сме единствената федерация, която се самофинансира. Ние нямаме време с Михайлов да се поздравяваме, защото имаме задачи. Администрацията е изцяло негова, де факто той си работи. Колегите ще решат дали да се занимавам с националния отбор. Ще си позволя да кажа нещо, за което после ще съжалявам. Чух го от Крушарски, но ние плуваме в една локва. Има по-голямо желание при родителите, отколкото при децата. Трябва да имаме играчи, които ежедневно тренират. Дали е Йордан Лечков или който и да е друг, едва ли ще има стабилност да поема цялата помия. Това е негатив за мен”.

„Пълна свобода имат треньорите на националните отбори. Когато нещо се каже, трябва да се потвърди. Иначе е несериозно. Досега никой не ми е казвало, че някой им се е обаждал. Засега пътят е правилен. Ние можем да си говорим от сутрин до вечер за футбол, но когато те играят, те са цветът за нацията. По-хубаво нещо от футбола няма, защото след три дни си поправяш грешката. Във всяка една къща има хол, спалня и кухня. Някои неща си остават в кухнята. Кардинални промени? Не може години наред да няма грешки, ние не сме безгрешни. Надявам се да поемем по нов курс. По няколко начина засегнах темите – всички заедно с държавата, местната власт, футболните хора да вървим напред. Не би трябвало да се разделят клубовете – ЦСКА, Левски, Лудогорец. Всеки може да е полезен”, завърши Лечков.