Курдов: В Левски няма незаменими играчи! „Сините“ не може да губят точки, ако желаят да се борят за титлата

0
kurdov
-
-

Бившият футболист на Левски – Петър Курдов – даде интервю пред „Тема Спорт“, в което сподели очакванията си за предстоящия мач с Берое, контузията на Уелтън и завръщането под рамката на Николай Михайлов. Той говори и за трудната програма на сините.

Г-н Курдов, за Левски предстои гостуване на Берое. Какви са очакванията ви за двубоя в Стара Загора?
– Преди мача с Черно море казах, че той няма да бъде лек за Левски. Сините имаха горчив опит срещу моряците, но за щастие спечелиха. Така ще бъде и сега с Берое. Останах много изненадан, че заралии победиха Локо Пловдив като гост в последния кръг. Ако Левски не бе взел двубоя с Черно море, щеше да се отдалечи чувствително от върха, сега важи същото и срещу Берое. Сините не играят убедително в Стара Загора в последните мачове, а при домакините има някаква еуфория. Този двубой
за двата отбора е съдбоносен. Левски ще продължи да е в челото, а Берое ще се отдалечи от изпадащите тимове. Затова първенството е интересно. Видяхте, че Лудогорец не можа да спечели срещу Арда и падна главата на Ивайло Петев. Всеки може да победи другия.

Какво е мнението ви за състава на Берое, който е изграден почти изцяло от чужденци?
– Както казват в Испания, ех-tranjero – чужденец. В България гледаме по същия начин. Това са наемни работници, от които не очаквам да милеят за отбора, в който играят. В този случай интересът клати феса. Не съм много впечатлен от влиянието на чуждестранните футболисти като цяло в шампионата. Единствено Лудогорец плаща сериозни пари за привличането на такива играчи, донякъде и ЦСКА. Всеки друг отбор взима свободни агенти и се опитва да ги преобразява и да се изкара печалба от тях. Не мога да слагам всички под общ знаменател, защото има и добри футболисти. Виждате в Ботев Пловдив какво е – бяха само с чужденци, а младите българи, които ставаха републикански шампиони, стояха на закачалката и ги нямаше в първия отбор.

Как ще се отрази евентуално отсъствие на Уелтън?
– В момента няма човек, който да е с голяма решаваща роля за Левски. Навремето, ако отсъстваше някой от титулярите, се отразяваше, защото даденият футболист може всичко. Мога да дам пример с Божидар Искренов или друг от моите колеги. Знаеше се, че това място е захапано и може да се очакват много неща. При днешните играчи не е от кой знае какво значение липсата на даден човек. Затова са 22-ма футболисти в отбора и смея да твърдя, че всички са горе-долу равностойни. Треньорът трябва да намери точната вакса за предстоящия мач. Няма незаменими хора. Случва се във футбола да се получават контузии и наказания. Според мен този, който ще замести
Уелтън, ще се представи по достоен начин.

Николай Михайлов се завърна на вратата. Правилна ли бе почивката, която бе дадена на Пламен Андреев?
– Мисля, че аз подхванах кампанията за Николай Михайлов и това е правилният начин. Не може да забиеш един вратар на скамейката. Да, имаше грешки, които допусна, но си дава сметка какво е направил. Правилното е двамата да се въртят под рамката. Все пак Николай е към своя край на футболната кариера, а Андреев тепърва започва и трябва да се учи от грешките си, които напоследък зачестиха. Неслучайно големият Стефан Стайков взе отношение по въпроса.

Ще може ли Левски да натрупа победна серия в първенството, въпреки че му предстоят трудни двубои с Берое, Арда, ЦСКА 1948 и Ботев Пловдив?
– Ако искаш да си шампион, не трябва да губиш от споменатите отбори. Футболистите е необходимо да си дадат сметка, че е необходимо да минат през този огън. Левски не може да губи точки, ако желае да се бори за титлата.

loading...