Кредитен милионер направи куп поразии в Славия

0
Itso Salfetkata 04
-
-

Евробанк е завела иск срещу акционерно дружество “Славия 1913” за 150 000 долара. Парите са били отпуснати като кредит на футболния клуб от банка “Моллов” през 1994 г., потвърди президентът на белите Венцислав Стефанов. По времето на финансовата операция шеф на “Овча купел” бе бившият банкер Валентин Моллов. Той е дал парите от своята банка на 28 юни 1994 г, като срокът за връщане е бил една седмица. “Славия” тогава бе още дружество с идеална цел и е нямало с какво да обезпечи този кредит. Затова като гарант по сделката е използван “Интерпред”, чийто шеф Камен Сираков пък бе изпълнителен директор на ФК “Славия”. Сега, пет години по-късно, Евробанк, която е приемник на банка “Моллов” след смяна на собствеността на банката, си иска парите.
“През 1994 г. Валентин Моллов се е опитал по доста нечистоплътен начин хем да бъде президент на футболния клуб, хем кредитодател и кредитополучател. Не може да отпуснеш кредит на един отбор на 28 юни и да искаш да бъде върнат седем дни по-късно и с 15% лихва. Не може Камен Сираков, който бе изпълнителен директор на клуба, да е кредитополучател, а като директор на “Интерпред” да бъде гарант. Не може Валентин Моллов да бъде президент на клуба, да дава кредит на самия себе си и после да иска “Славия” да му връща тези пари. Освен това никъде в “Славия” не заварихме дори белег, че са влезли тези пари, нито за какво са дадени и къде са отишли. Това е една финансова машинация и измама, заяви Венци Стефанов – В УС на ФК “Славия” тогава е била и Агнеса Илиева, която бе шеф на банка “Моллов”. Навързали са се като скачени съдове и са изпомпали 150 000 долара. Къде са ги пратили, те си знаят и след пет години някой решава да ги търси от “Славия”.
За случая е уведомен и председателят на Комитета за физическото възпитание и спорта Цвятко Барчовски, който е провел две срещи с ръководството на славистите.
Самият Валентин Моллов не бе намерен за коментар.
“Искът е заведен срещу “Славия” и “Интерпред” през септември и е отхвърлен от съда поради това, че кредитът е отпуснат в нарушение на действащото законодателство. Сега върви процедура по обжалване, поясни адвокатът на “Славия” Георги Лялев. – Като видяха, че не могат по съдебен път, започват да оказват всевъзможен натиск чрез редица инстанции. Сегашното ръководство се явява две години и половина по-късно след финансовата машинация и какво вижда по документи – Моллов, бидейки едноличен собственик, разпоредител, отпуска кредит на сдружението с идеална цел “Славия” по силата на гаранция, издадена от “Интерпред”. Именно на основанието, че “Интерпред” няма право да е гарант, съдът отхвърли иска.”
От Евробанк също потвърдиха за иска към “Славия”. “При нас има документация за отпуснат кредит на ФК “Славия”, заяви председателят на борда на директорите и изпълнителен директор Ян Тушим. Любопитен факт в преписката между Евробанк и “Славия” е фактът, че Ян Тушим първи е заявил в съда, че ще регистрира търговско дружество под името ПФК “Славия” АД. Поради тази причина настоящото ръководство на белия клуб реши да избере името ПФК “Славия 1913” АД.

Статията е от 11 декември 1999 година и е публикувана във вестник Капитал

loading...