Красен Кралев и Стефка Костадинова откриват Мултиевропейското в София

0
00775721

Следващата седмица (от 21 до 24 март) София ще е домакин на второто издание на Мултиевропейското първенство по таекуондо в олимпийска версия. То ще счупи всякакви рекорди по брой участници. Над 2000 са записаните състезатели, от над 50 държави, сред които има много олимпийски и световни шампиони. Това превръща надпреварата в най-мащабното събитие по брой състезатели едновременно. Макар да се провежда за втора година (миналата година то се състоя в Пловдив), първенството е грабнало вече вниманието и интереса на световния елит в таекуондото. За първи път ще видим братска прегръдка между двете федерации WT и ITF, което е знак на подаване на ръка, не само в България, но и в световен мащаб.
С тази огромна бройка на състезатели Мултиевропейското първенство влиза в ТОП 3 на състезанията, които се провеждат в Европа и номер 4 в света. Пред него са само Туркиш оупън и Президентс къп, а в световен мащаб е US OPEN, което е номер едно. Първенството ще се проведе в столичната “АСИКС АРЕНА”, а на откриването ще присъстват министърът на спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова, президентът на WTE Сакис Прагалос, шефът на родната федерация и  председател на ETU Слави Бинев, както и много други министри, депутати и шампиони на България в различни спортове, уважаващи постиженията на българското таекуондо.
Мултиевропейското първенство включва участие на деца, кадети, юноши и девойки, младежи до 21 г., мъже и жени. Освен традиционната дисциплина Спаринг, ще има и надревара в Пумсе (форма), както и брейкинг тест (силов и демонстративен тест). Следващата година освен тези дисциплини,  ще бъдат включени още мастърс (ветерани) и пара, което означава, че може да се превърне в номер едно в света по брой участници.