Коловати: Когато Мъри говори, много хора трябва да си отварят ушите! Но в България разбирачите са завистливи

0

Бившият футболист на Левски и националния отбор Илиан Стоянов отговори на въпросите на „Тема Спорт“ за олимпийските игри в Япония, които бяха отложени, както и за ситуацията с коронавируса там. Коловати засегна и някои теми за синия клуб.

Г-н Стоянов, каква е ситуацията в Япония? Могат ли хората все още да спортуват по паркове и площадки?
– Може, това е разрешено. Всичко си върви нормално. Пазят се най-вече децата и по-възрастните хора. Училищата бяха затворени преди около 3 седмици. Даже децата в шести клас, точно преди отиването в гимназия, имаха малко проблеми, защото трябваше да завършат. Извикаха ги само за ден, за да се оправят оценките. Иначе краят на учебната година бе 15 март. Моят син също завърши и го отбелязахме подобаващо. Има натиск от родителите, които настояваха на децата да бъде разрешено да поспортуват за по 1 час в парковете, да имат възможност да се видят с някои приятели. Защото трудно се държат деца толкова време затворени на едно място.

Как стоят нещата с олимпийските игри? Натискът беше голям да се проведат, защото има много изсипани милиарди от спонсори и е инвестирано много в съоръжения, но и да се отложи заради върлуващата пандемия от коронавируса…
– Чисто нов стадион не е правен. Но националният, който се казва вече „Токио 2020“, бе изцяло реновиран и модернизиран – той трябва да приеме церемониите и състезанията по лека атлетика. Готови са обаче всички останали съоръжения -зали, гребни канали – изпипани са, хвърлиха се много пари. Това са хотели, транспорт, инфраструктура. Можете да си представите какво са направили японците, които знаете, че по принцип са напред с материала и с технологии и с какво ли не. Затова и държавата, и организаторите изчакваха до последно. Хората тук искат да покажат как се справят. Имаше земетресения, цунамита, сега и този вирус. Но с дисциплина от страна на самите хора и спазване на указанията всичко постепенно се нормализира.

А какво се случва с местното първенство?
– Скоро ще решават кога да бъде подновено то. Има вариант за започване и след по-малко от месец. Разработени са най-различни опции. Сред тях и да няма изпадащи от елита, а влизащи да има само в трета и втора лига. А догодина влизащите в първото ниво да са два. Тепърва ще се реши как да се процедира. Ще има обаче време да се изиграят мачовете в Азия, няма да се прекратяват шампионати. Дай Боже по-бързо да отмине тази пандемия, да се заиграе и в Европа. Ще е добре за хората след този стрес да се любуват на мачове през лятото. Това ще е добре и за българските тимове, защото паузата ще е малка и те ще са във форма на евротурнирите. За мен ще е удачно да се мине на сезон пролет-есен. И сега е моментът за това, но нека все пак уточним, че говорим за варианта, при който пикът на пандемията в България е след двайсетина дни, каквито са прогнозите на щаба. Защото отборите ще имат една подготовка, няма да им се налага да водят такава и преди евротурнирите. Сега така или иначе всичко е нарушено като срокове. Това нещо още преди десетина години го каза и Станимир Стоилов. Иначе докато се върнем от плажовете, и са ни били в Европа и започваме да ближем рани.

Като говори Мъри, много хора трябва да си отварят ушите. Но в България разбирачите са завистливи и не искат да го слушат. Цялата работа е, че един човек като казва истината, другите си мислят, че ги лъже. Правят се на интересни и го обявяват за „разбирач“. Но преди десет и повече години като говореше обосновано за тези промени, му казваха, че е синоптик. Сега гледам, че в немалка част от България падна една педя сняг. Щяха да се отложат мачове. Терените, въпреки че се направиха и нови, като цяло са зле. Гледам доста футбол по телевизията от цял свят, но няма такива стадиони и база като в България. Толкова сме изостанали, че не е истина. Но това сега е на заден план, важно е светът да се справи с вируса.

Накъде ще тръгне световният футбол след тази пандемия?
– Не съм толкова компетентен, зависи колко време още няма да има футбол. Ясно е обаче, че в същия вид футболът няма да го има, ако кризата с вируса продължи още месеци. Но може наистина по естествен начин да се намали лудостта при трансферите, да се вадят по 100-200 милиона. Виждаме, че вече започнаха и да се намаляват заплати. Това е нормален процес, след като приходите от спонсори и телевизионни права може да секнат, няма ги и тези постъпления от феновете – продажба на билети и приходи от домакинства. Затова може би в следващите една-две години няма да има сделки за по 100-200 милиона, което ще е нормално.

А как ще коментираш случващото се в и около Левски?
– Сега не е моментът. Най-важното е клубът да се спаси. Още повече, че в момента се разчита само на дарения и приходи от фенове. Аз искам да създам фенклуб тук, в Япония, запалих и местни фенове, тези от Чиба, където играх. Поръчал съм им вече екипи. Ще ги заведа и на мач на Левски в България. Запалиха се много по тази идея, след като видяха в интернет каква атмосфера се получава на „Герена“. Говорих с Павел Колев как да се купуват билети от чужбина, включително и както имаше виртуални. Системата ме изхвърляше, но вярвам, че всичко в клуба ще се подобри.

Оставете коментар

avatar
2000
  Абонирай се  
Известие от