Когато гръм удари, как ехото заглъхва!

0

Когато гръм удари, как ехото заглъхва! По футболно може да го перифразираме по следния начин – когато политиката удари, как футболът заглъхва. Именно на това сме свидетели през последните дни след края на изборите за местна власт. След като картите на местно ниво на политическата сцена се наредиха, стана пределно ясно как футболът от една страна се използва за надуването на допълнително мускули (разбирайте политически рейтинг) преди избори, а от друга как най-популярният спорт в света е изключително зависим от определени бизнес кръгове, които стоят зад конкретни политически лица. И за да не смятате, че това са поредните празни приказки, ето и фактите, като акцентираме, че всичко това се случва само дни след провеждането на изборите за местна власт, а най-вероятно картите тепърва ще се пренареждат и някои „царе“ ще останат голи.

Започваме от Русе, където истината изглежда най-грозно, ако ни позволите да градираме. Футболният Дунав не разполага с достатъчно финансови средства и не само това, но влезлият в последните години в ролята на Дон Кихот – д-р Симеонов се оттегли от издръжката на клуба и ситуацията при „драконите“ е изключително драматична. Футболистите не са получили последната си заплата, а след една седмица стана ясно, че вече ще има да взимат две. Отборът на Дунав бе меко казано употребен преди втория тур за кметските избори в града. Свързаните с клуба лица (ръководители, треньорски щаб и футболисти) призоваха публично да се гласува за един от двамата кандидати на балотажа. Само си представете по времето на Жозе Моуриньо в Лондон, той и Челси да излязат да подкрепят единия от кандидатите за кмет на града. В България за пореден път футболът в Русе бе използван за помпане на имидж и опит за обрат, който в крайна сметка не се състоя. Сега да му мисли Дунав Русе как ще се справя, защото ситуацията е критична. Ясно е, че феновете най-много да съберат 320 лева (толкова им се откъснаха за една седмица в периода 16-22 октомври, откакто д-р Симеонов обяви акцията за подкрепа на отбора).

Ще се насочим рязко към Южна България и по-конкретно Пловдив, където великият Ботев се превърна в ПР бухалка по време на избори. Ако не си спомняте, ще ви припомним, че лично премиерът Бойко Борисов на 28 август 2019 година присъства на възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“. На събитието присъстваха още областният управител Здравко Димитров (вече новоизбран кмет на Пловдив), тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев и спортният министър Красен Кралев. Яко надуване на рейтинг. Футболът за пореден път бе употребен по най-калния възможен начин. Феновете на Ботев Пловдив бяха употребени, беше злоупотребено с тяхната чест и достойнство. Защо ли? Защото само четири дни след проведения в града балотаж се появи новината: „Рестартът на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“ се отлага. Това стана ясно след срещата на президента Георги Самуилов с представители на отделни фракции и на клуба на привържениците на Ботев.“ Тъжно!

След Пловдив, следващата наша спирка е Перник. Миньоро е безкомпромисен в Югозападната Трета лига. Отборът е лидер с шест точки аванс пред втория и без загуба от началото на сезона. След изиграването на първите 12 кръга тимът е с 10 победи. Изборите обаче са на път да отворят бездната за Миньор Перник. Десетина дни преди изборите за кмет на града всичко е по мед и масло. „Министерството на спорта ще отдели пари за осветление на Стадиона на мира в Перник, когато местният Миньор влезе в елитния футбол на България. Това заяви в отговор на журналистически въпрос министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По думите му може да се търси частичен вариант за ремонт на лекоатлетическата писта, като се обновят няколко коридора.“ Футболът е толкова обвързан с държавата, че нещата се сгромолясват само за дни. Няколко дни след балотажа в града стана ясно, че прeдceдaтeлят нa Упрaвитeлния cъвeт нa Миньoр Пeрник Дeниcлaв Зaхaриeв пoдaва ocтaвкa. „Ocтaвямe oтбoрa c дocтaтъчнo ocигурeни cрeдcтвa, зa дa мoжe дa зaвърши пoлуceзoнa бeз кaквитo и дa e билo финaнcoви зaтруднeния, кaктo и c пeрфeктнo изгрaдeн кoлeктив, кoйтo oщe тoзи ceзoн мoжe дa извювa прoмoция в прoфecиoнaлния футбoл. Нaдявaм ce нoвoтo ръкoвoдcтвo нa oбщинa Пeрник дa уcпee дa нaдгрaди пocтигнaтoтo“, зaяви Зaхaриeв, кoйтo дoceгa бeшe зaмecтник-кмeт и ръкoвoдeшe cпoртa в пeрнишкaтa oбщинa.

Няма как да подминем и Велико Търново, където все още не се е разтресло, но има всички индикации да се случи. Членът на УС в Етър Александър Нанков смята да подаде своята оставка. Бизнесменът е ключова фигура в ръководството на клуба и беше водещ фактор за завръщането на „болярите“ в елита. Нанков вече е уведомил председателя на УС в Етър Георги Камарашев, който е заместник кмет на Велико Търново. На Александър Нанков явно вече му идва в повече намесата на държавата (общината) в неговата работа при управлението на Етър. Във Велико Търново само могат да се надяват Нанков да продължи да инвестира и да влага в развитието на Етър, защото не бива да се забравя къде беше футболът във Велико Търново само до преди няколко години.

Нагледни примери как футболът е употребяван, но в действителност трябва сам да се оправя. За да се оправи сам, футболът се нуждае от големи преки инвестиции. Чудим се защо нямаме развита инфраструктура, както в другите европейски страни? Чудим се защо в Грузия, Беларус, Естония и Казахстан построиха хубави и модерни стадиони, а в България подобен тип съоръжения са все още само на картинка? Говорим си за това, че на клубно ниво имаме един хегемон, а другите отбори не могат да го настигнат, но са малко хората, които си задават въпроса – правилно ли е управлението на любимия ми отбор? Имаме ли пазарна конкуренция, в която различни компании и фирми са насърчени да инвестират във футбола или имаме спуснати президенти, които трябва да си свършат работата, за която са изпратени в управлението на дадения отбор? Въпроси, които се отнасят до основата на пирамидата на българския футбол. Няма как без правилно управление и конкуренция един отбор да прогресира. Всичко друго ще бъде някакво изключение, което ще продължи максимум няколко сезона, след което ще намери логично своя край. Без основата във футбола няма как да очакваме да произвеждаме юноши, да развиваме футбол и да очакваме приходи, от които впрочем много отбори на Запад се издържат, но там пирамидата на управление е изградена правилно и няма да видите Юрген Клоп да агитира за нов кмет на Щутгарт, нито ще бъде на предизборния митинг на някоя от политическите партии.

Футболът има нужда от компании, които да са конкурентни на българския пазар, за да инвестират и в него. Да сте видели някоя чуждестранна компания да е главен спонсор или собственик на някой български отбор? Е, няма и да видите.

Правителство и премиер вече 12 години засвидетелстват огромната си съпричастност и любов към футбола, но българският футбол все още не разполага с нито един качествен стадион на средноевропейско ниво… Защо ли? Сами си отговорете!

Оставете коментар

avatar
2000
  Абонирай се  
Известие от