Ключови момента от олимпийската история

0
-
-

31-те Летни олимпийски игри са в разгара си. Подобрени рекорди, паметни развръзки, интересни дуели и съревнования в различните спортове властват в Рио де Жанейро. Дори и допинг-скандал с българско участие…за цвят. Олимпийските игри са всичко това. А отвъд тази спортна вихрушка, отвъд всички вълнения, с всеки изминал ден на Игрите, историята им придобива по-различни краски, а мащабите ѝ стават все по-големи.

Но като всяко нещо в живота, и при Олимпиадите има моменти, които преобръщат всичко из основи…така сякаш поставят началото на ново летоброене. Защото има мигове, които белязват завинаги.

Ден 9 на Игрите: Старт на борбата, родни надежди и в леката атлетика

Предлагаме на вашето внимание съвсем накратко няколко такива, да ги наречем глави от олимпийската история, които я промениха генерално.

1. Първото участие на жени на Летни олимпийски игри – Това се случва в Париж през 1900 година. До тогава Олимпиадите са били тема „табу“ за нежния пол. През въпросната година обаче, в града на любовта, дамите успява да завоюват своето право да участие, като се състезават в тениса и голфа. И от година на година периметърът на тяхното присъствие става все по-широл. А за статистиката ще се помнят и Игрите в Лондон, когато за първи път се въвеждат женските турнири по бокс.

2. Просто Джеси Оуенс или известният като тъмнокожият лекоатлет стъпкал Хитлеровото твърдение за „превъзходството на арийската раса“ – На Игрите в Берлин през 1936 година пред очите на Адолф Хитлер Оуенс от САЩ печели цели 4 златни медала. Неговото постижение и до днес се помни като триумфът на спортсменството над нацистката идеология.

По-бързо, по-високо, по-силно

3. Първото участие на лекоатлети в инвалидни колички на Олимпийски игри – Всичко се случва през 1948 година на Игрите в Лондон. А историята има своята дълбоко човешка страна. Английският лекар Лудвиг Гутман изиграва ключова роля, като се превръща в родоначалник на състезанията на летлети в инвалидни колички. Идеята на медика е по този начин да помогне на пострадалите от Втората световна война ветерани, като спортът да се превърне в един вид терапия за тях. Така се поставя старт и на Параолимпийските игри, които в наши дни са неразделен спътник на Олимпийските такива.

4. Първото телевизионно излъчване и първият допинг скандал – Набиращата скорост глобализация „поглъща“ и Олимпийските игри през 1960 година. Тогава домакин е Рим, а за историята този форум ще остане като първият предаван по телевизията. В дебелите книги на статистиците обаче е останало и още нещо – неимоверното желание за олимпийска титла се оказва по-силно от всичко и така наяве избухва първият допинг-скандал.

5. Ужасяващо! Терорът в главната роля – Тероризмът е сред най-неприятните явления в световен мащаб. Той е намирал своите грозни проявления неведнъж и се е превръщал в заплаха за не едно спортно събитие. Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година са онези, които са белязани не само от високо спортно майсторство, но и от тъжни сълзи. Трагедия помрачава най-престижния форум в света, след като 11 израелски спортисти са взети за заложници и са убити от палестински терористи. Въпреки всичко, Игрите продължават, но мрачната сянка на трагедията се простира до самия им край.

6. Бойкотът на африканските нации – Паметният момент се случва на Игрите през 1976 година в Монреал. 22 африкански страни отказват участие, защото Нова Зенландия е допусната. По-рано през годината страната предизвиква възмущение у африканците, изпращайки националния си отбор по ръгби на турне в ЮАР, където по това време е наложена политиката, въведена и поддържана от бялото малцинство, по-известна като апартейд. Това е първият политически бойкот на Летни олимпийски игри. Същевременно МОК не може да откаже право на участие на Нова Зенландия, тъй като ръгбито тогава не е било олимпийски спорт и местната федерация не е била подчинена на Олимпийския комитет в страна.

7. Северна и Южна Корея – ръка за ръка – Напрежението между Северна и Южна Корея винаги е било осезаемо, но по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година, двете страни успяват да си подадат ръце и да излязат заедно по време на церемонията по откриването на надпреварата. Спортистите от делегациите на двете държави са облечени в сходни екипи и правят общо представяне пред света, макар че след това се състезават отделно.

8. Новият дизайн на олимпийските медали, с които се окичват победителите на Игрите в Атина през 2004 година – След като на Игрите в Сидни през 2000 година има известен проблем с олимпийските медали, и по-конкретно с едно изображение върху тях, дизайнът им бива прекроен за следващия цикъл. Причината? Вместо гръцкия Партенон е изографисан римският Колизеум, а това не бе подминато с лека ръка в родината на Игрите.

9. Осемте златни медала на Майкъл Фелпс на Игрите в Пекин през 2008 година – На фона на постиженията на Куршума от Балтимир приказките изглеждат някак излишни. Голям или по-точно много голям. Така простичко можем да го опишем без много думи. Американецът, продължава своя олимпийски рецитал и на Игрите в Рио, където спечели общо 23-та олимпийска титла. Така вече има 28 олимпийски медала, от които едва три сребърни и два бронзови. Фелпс се превърна в жива легенда, а само преди ден обяви, че възнамерява да се оттегли след края на надпреварата в страната на кафето…

loading...