Караиванов: Да, това е промяна! Гонзо е голям професионалист, не може да бъде параван или командван

0
atanas karaivanov
Снимка: bpfl.bg

Един от новите членове на Изпълкома – Атанас Караиванов – даде обширно интервю пред „Мач Телеграф“ и сподели, че промяната с избора на нов президент в лицето на Георги Иванов е настъпила. Той разкри за разговор между него и представител на УЕФА и какви са препоръките, които може да наложат промяна в устава.

Какъв е коментарът ви за конгреса? Мислите ли, че всичко мина по прозрачен начин?
– Мисля, че всичко мина повече от перфектно. Цялата организация беше много добра. Със сигурност мина прозрачно. От години гледам конгресите на ФИФА и УЕФА по интернет. Този, чисто телевизионно, беше по-добре показан. Имаше и добър звук и се чуваше всичко. Спазиха се правилата, които бяха договорени с кандидатите. За мен в това отношение всичко премина по нормален начин. Един от представителите на УЕФА дойде да говори с мен и Георги Иванов. Той сподели, че е крайно време да се направи промяна в устава. Никъде в Европа не се правят общи събрания с толкова много хора. Заяви, че събрания с близо 500 човека са мудни и трудни за организиране, това са препоръки на УЕФА и ФИФА. Навсякъде уставите са направени така, че да се опростят нещата. Един конгрес трябва да се прави с 80, 90, максимум 100 човека. Това да са 500 човека го няма никъде. Като са толкова много, няма време хората да се изкажат. Ако се промени, ще бъде за добро. В България има 28 регионални представителства и 4 зони. Те са София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Ако се излъчат по няколко представителя от регион, конгресът ще се побере в рамките на 80 до 100 човека. Трябва да бъдат представени всичките региони. Освен това трябва да бъде представен професионалният футбол, аматьорската лига, футболният синдикат и съдиите. Т.е. всички съсловия, които участват в процеса. Това нещо трябва да залегне в устава. Промяна в устава означава, че трябва да бъде гласуван от тези 500 човека. В близките година или две могат да се поканят хора от ФИФА и УЕФА, които официално да го кажат това. Те са готови да го направят. Трябва да се направи общо събрание, което да бъде функционално. Тези, които дойдат, да могат наистина да си кажат мнението. На фона на това, че нашето събрание се прави по този начин откакто се помня, мисля че всичко премина перфектно. Видя се, че като има излъчване със звук и картина е далеч по-спокойно. Мога да поздравя хората, които го организираха.

– Какви са първите стъпки, които ще се направят сега? Георги Иванов иска Изпълкомът да бъде по-активен?
– Първо е добре да уточним, че президентът е водещата фигура. Това трябва да е ясно на всички. Ние в Изпълкома следваме неговите идеи. Идеята да бъде по-активен Изпълкомът е добра. На първо време не може да се случи нещо фрапиращо извън рутинното първо заседание, на което се разпределят отговорностите и всеки в Изпълкома да е наясно с какъв ресор е. Трябва да се определят вицепрезидентите. Георги Иванов ще каже какво се иска от нас. Трябва да се наблегне на честността в спорта. Нормалните хора искат да си върнат доверието във футбола. Имаше предизборни изхвърляния, че професионалният и аматьорският футбол са на дъното. Това не мисля, че е така. Да, със сигурност не сме на върха, но не сме и на дъното. В никакъв случай нещата не са толкова зле. Те отговарят на икономическата ситуация в страната. При всички положения трябва да се направят неща, които да убедят хората, че има раздвижване и подобряване на всички нива и начина на работа. Това е факт!

– Запази ли се статуквото?
– Това са абсолютни глупости. Изпълкомът е съставен и е избран нов принцип, какъвто до този момент не е имало. Нито по времето на Боби Михайлов, нито по времето на Иван Славков. И двамата са ми добри, близки приятели и колеги. При Славков бях пресаташе, а с Михайлов работих за лигата. Начинът, по който е съставено това управление, няма нищо общо с онова от 2005-а година насам. Даже бих казал от 1995-та. Съвсем ново е. Хората вътре са свързани с бизнеса и има адвокати. Аз съм доволен, че уважиха Лигата, защото откакто у нас тя съществува, действащ президент не е бил член на Изпълкома. Канен съм и от Касабов, и от Михайлов като присъстващ, но без право на глас. Лигата никога не е била представяна с официален глас. Това е за първи път и ми харесва от гледна точка на клубовете. За мен също е отговорно, защото за първи път няма собственици на клубове в Изпълкома. Това означава, че собствениците на клубовете ще търсят много повече отговорност от мен. Тяхното мнение по нещата няма как да не бъде уважено. Това е стъпка напред. По този начин работят и в Европа. Там професионалната лига има представителство в изпълкомите на федерациите. Обикновено има квота не от един човек, а от няколко. Това е водещо за футбола във всяка държава.

– Настъпи ли промяната, която всички искаха?
– За мен това е промяна и много по-различен подход. Начинът, по който са конструирани нещата в началото и намеренията са за добро. На мен ми е ясно, че имаше хора, които искаха тотална промяна или иначе казано чистка. В крайна сметка това го решават делегатите. За мен това беше субективно. Единственият много голям проблем в БФС е, че националите не успяха да се класират за голямо първенство. Ролята на футболния съюз в изграждането на български футболисти трябва да е по-голяма. Това е основното. Това са сериозните проблеми и хората искат да усетят промяна в това отношение. Гонзо е голям професионалист. Познавам го от много години. Знам му характера и идеите и в никакъв случай не е човек, който се подлага на манипулация и не може да бъде параван на някой или командван от някой друг. Той има самочувствие и е мъжкар. Винаги е откровен и честен. Не е много по компромисите, а тук ще трябва да прави такива. Трябва да поработи върху това, защото на такава позиция ще му се наложи да прави компромиси. Със сигурност той е ново лице за футбола. Това, че е бил технически директор, а това е много висок пост, не значи, че е плод на статуквото. Той имаше пълната свобода да работи както иска и го правеше. Сега вече той е лидерът и може да води напред всички. Направил е много добра кампания. Не съм бил до него, но това го знам. Споделиха ми го доста хора. Сега отговорността му е много по-голяма, защото хората му се довериха. Да, това е промяна.