Как лесно Ясен Петров се отказа от голмайстор в Серия Б?

0

Преди по-малко от 48 часа националният селекционер на България Ясен Петров обяви имената на легионерите, на които ще разчита в контролата срещу Украйна и в протоколната световна квалификация срещу Швейцария. Набиват се на очи две много странни неща – отсъствието на един от голмайсторите в италианската Серия Б Андрей Гълъбинов и на новия титуляр на Спарта Прага – Мартин Минчев.

И докато при Мартин Минчев може да бъде намерена логика, че той ще бъде използван от селекционера на младежите Александър Димитров, то отсъствието на Гълъбинов изглежда някак си необяснимо, като се имат предвид и проблемите, които българският национален отбор изпитва именно в офанзивен план.

Някой сигурно ще каже, че Гълъбинов ще навърши 33 години след месеца, но има много примери, които показват точно обратното. Освен това логиката сочи, че в националния отбор на България трябва да играят футболистите, които са в най-добро моментно състояние. Формата е временна и тя трябва да бъде определяща. Необяснимо е как се оплакваме от ограничения ресурс в атака, от липсата на голаджия, от липсата на креативност в офанзивен план и се лишаваме от услугите на нападател като Гълъбинов.

Явно разковничето Гълъбинов да не попада в сметките на Ясен Петров се крие някъде другаде. Със сигурност не са качествата на играча, а още по-малко неговата моментна форма. Петров с лека ръка се отказа от услугите на Гълъбинов за последните два кръга от световни квалификации, както и за предстоящите два мача. Най-лошото е, че националният селекционер не излезе и не обоснова причините да се лиши от Андрей Гълъбинов. Хубаво щеше да бъде да чуем някакви аргументи зад това решение на Петров, защото сега остава горчивият вкус от лобита, трансферни интереси, кой реди състава, кой пробутва играчи на националния селекционер. Въпроси, които не се харесват на повечето национални селекционери и те се опитват да ги заметат под черджето. Впрочем, единственият, който през последните 15 години открито си позволи да говори за лобитата и каза, че докато е национален селекционер няма да позволи никой да му се обади и да му каже да вземе конкретен футболист, е Петър Хубчев. Сигурно не е случайно, че под негово ръководство националният отбор на България записа поредица от положителни резултати.

Но да се върнем към настоящето. А то показва, че Ясен Петров предпочита да има в състава си твърдата резерва в ЦСКА-София Калоян Кръстев, вместо голмайстор в Серия Б, какъвто е Андрей Гълъбинов. А, да не забравяме, че първият избор на Ясен Петров е друг нападател от Серия Б – Атанас Илиев, който сега прохожда в Италия. Нищо лично към нито един от споменатите. Може би България щеше да изглежда по различен начин с Гълъбинов в Литва?