Как Черноморец получи 954 хиляди лева от община Бургас

0
-
-

Черноморец като клуб има много превратности в своята история. Тимът на няколко пъти преминава през чистилищата на аматьорския футбол, преди да се завърне при професионалистите.

В момента акулите имат реален шанс за атака на Втора лига. Ние обаче ще ви върнем към един интересен щрих от историята на синята марка. През 1999 година отборът е в Б група и е фаворит за влизане в първия ешелон. Тогава треньор е покойният вече Стоян Попов. ОФК Черноморец разчита почти изцяло на финансиране от община Бургас, което се вижда и от самото име на клуба.

През зимата  общинският съвет в града трябва да гласува субсидията на годишна база. След дълги консултации в крайна сметка тя е уточнена. Става въпрос за 954 хиляди лева. Пари, които идват директно от местния бюджет. Любопитно е едно сравнение. Тогава целият бюджет на община Бургас е 68 милиона лева, сега е близо 350. Ако се спазва съотношението сумата би трябвало да е…..но не е. Дори е много далече и от тогавашната. С тези пари отборът лети и влиза в А група. През лятото треньорът е сменен, като начело застава Иван Кючуков. В първият мач от новия сезон Черноморец посреща Локомотив София пред 18 хиляди зрители. Срещата завършва наравно, а съдията Валери Петровски съсича акулите през кръста. Колко познато и актуално, уви….