Къде изчезнаха 50 милиона долара от империята на Георги Николов-Мечката

0
mechkata
-
-

Името на Първа частна милиция и нейният шеф Георги Николов- Мечката и до сега буди разнородни чувства.
От 1993 г., макар и без лиценз от МВР тя е най-мощната охранителна фирма по Южното Черноморие и представител на ВИС-2.
Съдружници на Георги Николов, който е роден на 12 август 1967 г. в Бургас и завършва спортното училище, като борец, са Рали Пенков и Найден Милков. И тримата са бивши полицаи от Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас. Мечката и Милков са неформални лидери в подразделението до 1993 година, когато са обвинени и арестувани за нападение над бившия световен шампион по борба Иван Гинов. След това са уволнени.
На 10 юни 1995 г. около 19.30 ч. Георги Николов спира черното си „Порше“ кабриолет пред спортната зала „Атлант“ в бургаския кв. „Славейков“. Отива на тренировка. В този момент проехтяват изстрели и Мечката се свлича до колата. Улучен е в задната част на главата и във врата. Килърът успява да избяга, а босът на „Първа частна милиция“ е откаран в бургаската болница. Малко по-късно Георги Николов издъхва. Куршумите са засегнали мозъка и сънната му артерия.
След убийството Бургас е блокиран, както от полиция, така и от гардовете на охранителната фирма на Мечката. Килърът обаче така и не е открит.
Очевидци на разстрела го описват като много слаб мъж, висок около 180 см, късо подстриган, облечен в светлосив анцуг.
Така и не става ясен и видът на оръжието, с което е стреляно по Николов. Установено е само, че куршумите са калибър 7.65 мм. Следствието продължава по-малко от една година. През април 1996 г. то е спряно с постановление на прокуратурата и повече не е възобновено.
И до днес поръчителят на разстрела и извършителят не са разкрити, а през 2015 г. изтече и 20-годишният давностен срок. Версиите, по които е работено, пък са две – разчистване на хората, свързани с ВИС-2 и уреждане на сметки с руската мафия.
Георги Николов е погребан в бургаския гробищен парк, като върху гроба му е поставена голяма гранитна скала. На нея е издялана глава на мечка.
След убийството на Мечката, Найден Милков и Рали Пенков решават да се оттеглят от охранителния бизнес и „Първа частна милиция“ престава да съществува.
Остават обаче много въпроси, а отговори все още няма. През 1994-1995 година охранителната структура е на върха на хранителната верига в този бизнес. Под неин контрол са хиляди обекти по Южното Черноморие. Очевидци твърдят, че всяса седмица пет джипа са обикаляви магазини, заведения, кафенета, ресторанти и всякакви други обекти за да събират охранителните такси. Парите са били съхранявани в големи чанти и са предавани лично на Мечката. Сумите са били главозамайващи за стандартите на онези години. Георги Николов е имал армия от над 500 свои момчета, които са работели за него. В един момент е имал намерение обаче да разшири бизнеса си. Пред свои приятели е споделял, че вече е заделил над 50 милиона долара, които смятал да инвестира в начанията. Тези пари обаче остават с неясна съдба и до днес. След неговата смърт съдружниците му Рали Пенков и Найден Милков се отказват доброволно от бизнеса и тръгват по свой път.
Въпросните 50 милиона долара, за които Мечката е говорел обаче мистериозно изчезват. Според хора, които са приближени до силовия бос той е направил няколко депозита в банки зад граница и парите все още са в тези сметки. Николов и споменавал пред приятели, че е пътувал до Виена и Цюрих на няколко пъти. Тези красиви градове са известни като пазители и на много сенчести милиарди. Възможно е богаството натрупано от Мечката все още да е там. Възможно е и някой да е успял да се докопа до доларите. Не е ясно кой е имал пълномощия да го представя при нужда. Факт е обаче, че самата Първа частна милиция се разпада буквално за дни след неговата смърт, а до сега остават все въпросите без отговор……

loading...