Иван Вутов: Левски ще се бори за титлата, ако играе както в Европа! Мъри скочи в нещата, които не трябва да прави един треньор

0

Бившият наставник на Левски и помощник треньор на Етър – Иван Вутов – даде интервю пред „Тема Спорт“. 78-годишният специалист сподели очакванията си преди двубоя между двата тима в събота. Той се изказа ласкаво за работата на Николай Костов и посочи дали сините имат сили да са в борбата за титлата. Вутов говори и за представянето на болярите от началото на сезона.

Г-н Вутов, предстои двубой между Левски и Етър на „Герена“. Какви са очакванията ви за мача в събота?
– С добри чувства съм към Етър и смятам, че Велико Търново не заслужава да има посредствен отбор. Но явно в града, както на много места, икономическите проблеми надделяват над организацията. Тя винаги е била добра при болярите, както и обстановката в клуба, но явно селекцията не е достатъчно силна. Това е една от основните причини за това представяне от началото на сезона. Мисля, че все пак Етър няма да изпадне. В Левски се видя малък спад при последния мач срещу Крумовград (2:2). Сините се представят добре, но един шампионски отбор печели дори когато не играе добре. Смятам, че ще превъзмогнат сегашния период и ще стигнат до успеха в събота. Харесва ми стилът и самочувствието, с които действа отборът.

Да ви разбирам, че сините нямат шанс да се включат в битката за титлата този сезон?
– Ако се върнат към игрите, които показаха в евротурнирите и особено срещу Айнтрахт, ще се включат в борбата за титлата. Според мен Черно море и Локо Пловдив, без да ги подценявам, нямат този манталитет. В Левски и ЦСКА сега проблемът е да създадеш настроение за победа. Когато отбор се бори за титлата и мачовете, които изиграва на ниско ниво са епизодични, тогава има самочувствие. При сините и червените най-важно е да се създаде шампионският стил и дух. Отиваш и знаеш, че ще победиш. Да, не всеки път ще се получава, нормално е. Но не трябва да се създава предпоставка за криза.

Като че ли Николай Костов успя да излезе от сянката на предишния треньор Станимир Стоилов?
– Много се радвам за Костов. Според мен Мъри скочи в нещата, които не трябва да прави един треньор. Моето разбиране е, че наставникът има за задача да работи с отбора. Казва, че иска определен тип нападател или халф и повече отношение няма. А не да се занимава и с трансферната политика на клуба. Николай се съсредоточи върху работата и затова се възвърна стилът, който Мъри бе създал в началото. Костов е добър треньор. Това, че се задържа дълго време в чужбина, говори, че има капацитет, и нека да го използва. Да му се даде право да работи на спокойствие.

Може ли да отличите някой футболист на Левски, който ви прави по-силно впечатление от началото на сезона?
– Харесвам Уелтън. Много силен футболист е, но в най-последната фаза го няма. Явно, че там му липсва не само самочувствие, а и поглед над ситуацията. Това никак не е маловажно. Трябва да умееш да завършиш ситуацията по най-добрия начин. Много ми харесва, но ако ги имаше тези качества, нямаше да дойде да играе в България. Сигурно Левски ще вземе добри пари, когато го трансферира, но ако не намерят негов заместник, който да покрива поне процент от това, което Уелтън прави, ще има проблеми в атака.

Какво е мнението Ви за работата на Емануел Луканов в Етър?
– Нямам много наблюдения от работата му, защото той беше дълго време извън България. Пак ще се повторя, Велико Търново е град с традиции в българския футбол и да възвърнеш силата на Етър е въпрос на селекция и време. Предполагам, че Луканов е в състояние да го направи.

Какво липсва на Етър от началото на сезона?
– У българските футболисти липсва едно важно качество и това е боравенето с топката. Виждаме как се действа напрегнато, а не с лекота. Явно трябва това да се компенсира с по-твърда игра и повече тичане. Технически Етър не е изграден от такива футболисти, които индивидуално да решат даден мач, и всичко е плод на колективни действия.