Ицо, Любо, Туньо, Марто, Бербо… Проклятието на парите!

0
0000361180 article2
-
-

Представете си какъв шок е да отидеш в банката и да разбереш, че някак, като с магическа пръчка, от сметките ти е изчезнала огромна сума пари. Служителите са много любезни, управителят е още по-внимателен, но компютърът не лъже. Спестяванията просто ги няма и не е ясно къде са отишли.

Точно такъв житейски удар понесе бившият футболен национал Мартин Петров преди около година.. Марто е поредният популярен играч у нас, който внезапно се разделя с огромна част от финансовото си богатство. Сякаш някакво проклятие преследва успелите ни футболисти.

На терена те са истински богове, но след това търпят провал след провал в бизнеса, който изсмуква заделеното за спокойни старини. Звезди от ранга на Христо Стоичков, Любо Пенев и покойния Трифон Иванов сякаш преживяха най-големите финансови загуби, но имаше и други, които не успяха да инвестират по най-добрия начин спечеленото в чужбина, разказва „168 часа“.

Специално Мартин Петров не може да бъде обвинен, че не е гледал, когато е инвестирал в рисковани бизнес начинания. И все пак бившият играч някъде е сбъркал, след като позволява от сметката му да бъдат източени 3,8 млн. лева. Поне така твърди самият Петров. Според разказа му неговият личен банкер в продължение на години тегли от сметката на своя клиент без негово знание.

През това време Петров живее спокойно с увереност, че парите му са на сигурно място. И така до 18 август, когато отива в клон на банката си и на място осъзнава, че е олекнал с невероятните 4 млн. лева. В периода 2007 – 2017 г. без негово съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 от сметките му. Сред тях – дори теглене на пари в брой на каса в офис на банката, закриване и откриване на депозити и превеждане на суми на трети лица, които Мартин Петров не познавал.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които и съпругът на въпросната банкерка Ирина Ч. А. Твърди се категорично, че тя никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от нейния клиент, за извършване на каквито и да било финансови операции. Ирина Ч.А. е уволнена 10 месеца преди Петров да узнае, че е жестоко ужилен, но през цялото това време тя продължава да поддържа връзка с футболиста и да го лъже, че всичко е наред.

Веднага щом измамата излиза на бял свят, бившата звезда на „Манчестър Сити“ търси помощта на прокуратурата. Сега големият въпрос е дали бившият национал на България ще си получи парите. Според специалистите в 90 процента от случаите банките възмездяват клиентите си, които имат подобни претенции.

Любопитното е, че другите двама много известни играчи от поколението на Марто Петров – Димитър Бербатов и Стилиян Петров, все още не са се захванали със сериозен бизнес. Едно време излезе лафът, че те са трите коня, които дърпат каляската на националния отбор.

Стенли победи в най-важната битка на своя живот и остана в Англия да се занимава с футбол. На Бербо явно също не му се отказва от голямата игра и реши да замине за далечна Индия, за да поиграе още малко и да спечели някой и друг долар допълнително.

Иначе Бербатов още през 2008 г., когато е на 27, основа фондация със своето име. През 2013 г. инвестира във FootballScout – нетуъркинг платформа за футболисти. По същото време обяви публично идеята да създаде своя футболна академия в София.

Очевидно е, че Бербо има идеи в главата си как да уплътнява свободното си време, след като окачи бутонките на пирона.

Дано само се опре на опита, който натрупаха батковците му от златното българско поколение. Доста от тях изгубиха много пари, докато осъзнаят болезнената истина, че да правиш бизнес, не е като да бележиш красиви голове.

Може би най-пострадалият от неуспешните си инвестиции е сегашният кандидат за шеф на българския футбол Любослав Пенев. Любо за последно се изявяваше като треньор на втория отбор на „Валенсия“, но в Испания обявиха, че ще се отказва от поста, за да се съсредоточи върху битката за президентския пост в БФС.

Още докато беше футболист, Любо се опита да се прави на строителен бос, а след това отвори и колбасарски цех. Впоследствие с част от бившите си съотборници от златното поколение имаха намерение да отварят банка, която щеше да бъде покровителствана от ВИС-2. Нищо от тези му начинания не се получи и Любо изгуби доста голяма част от спестяванията си.

Друг голям наш играч, засегнат от проклятието на големите пари, е Христо Стоичков. Камата си изпати навремето от лошото си решение да се сдружи със съмнителния арабин Яфа. Двамата щяха да въртят мениджърска агенция, но в крайна сметка се оказа, че дължат доста пари на своите клиенти.

Покрай Яфа Стоичков се опари и от бизнеса с продажба на коли, който трябваше да развива в Испания. Накрая съмнителният чужденец се изниза тихомълком и остави съдружника си да му оправя бакиите. Говореше се, че арабинът е завлякъл легендата с поне половин милион долара.

Неприятен спомен ще му остане на Ицо и покрай опита да инвестира в недвижими имоти. През 2006 г. великият футболист се забърква в скандал с общински имоти. Общинари питат как така Стоичков се е сдобил с 300 кв. м на ул. „Одрин“ на скандално ниска цена. Камата отвръща на удара и обвинява общинския съвет, че нарочно го атакува, за да прикрие свои съмнителни сделки с общински имоти. В по-късен етап Стоичков отвори пиано бар в Барселона, а съдружник му стана най-успелият ни мениджър Лъчезар Танев.

В интерес на истината през последните години Камата сякаш се отдръпва от рискованите бизнес сделки, явно усетил се, че може да изкара много пари от заслужено спечелената слава. Той става лице на десетки фирми – рекламира от ловно оръжие през козметични продукти та до хазартни игри.

Лошо май се развиха нещата и за екзекутора на „петлите“ Емил Костадинов. За известно време държеше заведение в Несебър и управляваше фирма за маршрутки в София, но през годините двете му бизнес начинания сякаш западнаха. Преди известно време се чу, че популярният ни футболист го е закъсал с финансите и има да връща пари на банката. Той самият категорично отказва да коментира този въпрос.

Незабравимият Трифон Иванов също имаше големи проблеми с неизгодни бизнес начинания. Приживе Туньо първо опита да върти бензиностанции, а след това набута почти всичките си спестявания в изграждането на голям развлекателен комплекс край горнооряховското село Поликраище, който така и не отвори врати.

loading...