Историята сочи: Левски отива на бараж! ЦСКА-София остава втори, Лудогорец е шампион

0
Снимка: levski.bg

Зимната пауза е време, в което всеки прави сметки и често гледа с надежда към решителната част от сезона. „Мач Телеграф“ хвърля поглед към нея и опита да направи прогноза какво ще стане през пролетта на базата на изходните позиции на 14-те отбора, които в момента са в Първа лига. Ще видим как се е представял всеки от тях, когато по време на най-дългата пауза в първенството се е намирал на същото място в класирането, на което е и в момента. Или с други думи, чрез традициите от миналото ще видим как най-вероятно изглежда бъдещето.

За Лудогорец първото място е нещо обичайно. На него отборът зимува за девети път, като дотук е безпогрешен – в 8 от предишните 8 случая го запази и стана шампион. Другите две титли дойдоха след второ място около Нова година, но пък първото е още по-голяма гаранция за краен успех.

При ЦСКА-София също историята вещае, че най-вероятно сегашното второ място ще се запази.

За Черно море третото място е нещо съвсем необичайно. Те са зимували на него само веднъж – преди 73 години, или иначе казано – през сезон 1948/49. Не успяват да го запазят и завършват пети.

80% пък са шансовете на Славия да не слезе по-надолу от сегашното пето място. Само веднъж от пет пъти досега при „белите“ пролетта е била по-лоша като резултати.

Най-интересно е положението на Левски. Историята на „сините“ помни само два шампионата, в които те са били шести през паузата. Първият е бил преди точно 60 години – през сезон 1961/62. През пролетта обаче те се надигат и финишират трети. По-пресни са спомените от 2014/15, когато останаха в крайното класиране в долната половина на таблицата и завършиха седми от 12 отбора. Нито третото място през 1962-ра, нито седмото през 2015 г. обаче им позволи дори само да се доближат до евротурнирите. Сега обаче няма да е така. Ако завършат трети в този шампионат, те със сигурност ще са поне на бараж за Лигата на конференциите. А в зависимост от развоя на събитията в турнира за купата може да отидат и директно там. Ако пък отново, както през 2015-а, са седми, ще участват на баража за третия евротурнир, но ще бъдат гости.

Другият отбор, за който статистиката показва, че място за отстъпление няма, е Пирин. „Орлетата“ са 13-и, но винаги досега, когато са зимували на това място, са се изкачвали нагоре. А в конкретния случай за тях това означава сигурно оставане в елита.

ЦСКА 1948 и Царско село имат кратка история в елита и за тях прогнози на база близкото или по-далечното минало не може да се правят, защото никога не са били в сегашното си положение.

Другите два тима, замесени в битката на дъното, са Локомотив Сф и Ботев Bp. За „червено-черните“ изгледите са по-добри, защото само в един от шест случая били по-зле през пролетта от есенното 12-о място. За врачани е обратното – и в два от три сезона са слизали под сегашното 11-о.

Трудно е да се прогнозира и бъдещето на Берое и Локомотив Пд. Те са в средата на класирането и в общи линии равноотдалечени от върха и от дъното. И съответно накъдето и да поемат напролет, няма да е толкова важно, при условие че нито ще изпаднат, нито ще се намесят сериозно в битката за челната тройка.