Инициаторите за паметника на Гунди разкриха стойността му и завиха: Феновете на Левски се обединяват, когато трябва да се свърши нещо (ВИДЕО)

0
adrian petkov milen panaiotov

Милен Панайотов и Адриан Петков гостуваха в „Студио Дерби“ на KotaSport.com. Двамата, които бяха сред основните двигатели за изграждането на паметника на Георги Аспарухов – Гунди в парк „Гео Милев“, разкриха колко пари е струвало това – над 80 000 лева. Реалната стойност обаче много трудно може да се изчисли, тъй като много хора са се включили с безвъзмезден труд. Инициаторите споделиха, че през тези три години са се сблъскали с много пречки и изразиха надежда, че клубните пристрастия няма да се отразят върху паметника и няма да има вандалщини.

„Този процес, който продължи 3 години, беше доста сложен. След като избрахме мястото, кметът на Община Слатина предложи да направим паметника в цял ръст. Скулпторът оправда нашето доверие и го направи перфектно. Имаше много тежки административни процедури, които няма как да прескочиш. Затова отне толкова време, по-кратко нямаше как да стане. За момента сме платили над 80 000 лева. Много доброволци се включиха в последните дни. Благодаря на Сдружението „Левски на левскарите“, които се включиха много активно, като осигуриха оградата на строителната площадка. Съпругата на Гунди за съжаление не успя да присъства. Дарителите са хиляди. Много се радвам, че това се случи. Левски се нарича „Отбора на народа“. Този паметник е на народа“, заяви Панайотов.

„Стойността много трудно може да се изчисли, защото много приятели извършиха някои дейности като подарък. Гунди е не само Левски, Гунди е България! Най-голямото разочарование дойде от Министерството на културата по време на служебното управление. Последва една среща, разбрахме се и правителството падна. Последната седмица мога да я определя като „брутална“.

По закон паметникът остава на Столична Община. Той си е наш и ние възнамеряваме да си го поддържаме. Ще искаме една будка за охрана. Винаги може да има вандалщини. Има по-млади фенове, които искат да се доказват, и може да създадат проблем. Надявам се това да не се случи, но сме го предвидили.

ПФК Левски и неговото ръководство пропусна да упомене това събитие. Правиха се, че не знаят. Цяла България знае за това нещо, само те не знаят. Единствените, които не споменаха нищо, са ПФК Левски и настоящото ръководство. Защо? Трябва да питате тях. Това е единствената горчилка.

Феновете на Левски са огромна маса и има всякакви хора. Но феновете на Левски са се доказали, че когато трябва да се свърши нещо, се обединяват“, сподели пък Адриан Петков.