Илиана Раева и Димитър Бербатов с обща инициатива

0
960 600 iliana raeva i dimityr berbatov

Българската федерация по художествена гимнастика и фондация „Димитър Бербатов“ подеха обща инициатива. Пред NOVA председателят на централата Илиана Раева обяви кампания за събиране на средства за изграждането на съвременен възстановителен център за българските „златни момичета“.
Грацията от националния отбор (индивидуално) Боряна Калейн, която излезе осезаемо на сцената през 2018-а година, е чупила крак три пъти и познава добре болката, както радостта от преодоляването ѝ.
„За първи път счупих крака си по време на една Световна купа. Бях девойка тогава. Наложи ми се да изиграя едно от съчетанията си с травмата. Но така е, такава ни е работата. Възстановяването е много бавно, изисква се много търпение и необходимите условия“, разказва Калейн.Такива условия обаче гимнастичките ни, прочути с успехите си, нямат.„Това е, което имаме – 5 кушетки, едно джакузи, което не работи, и една сауна, която функционира, когато тя реши“, въвежда в обстановката Илиана Раева, която допълва: „Малко срам на срамотиите е къде се възстановяват нашите момичета“.Кинезитерапевтите на отбора правят и невъзможното с ръцете си. Виждали са обаче уредите, с които са оборудвани другите национални отбори – за начало за диагностика.
„Както Боряна Калейн каза, че чувства по-натоварен десния крак, с тази апаратура може да направим тест на мускулатурата “, обяснява Юлиан Парлапански.
Въпросната машина струва 15 000 евро, а България единствена не разполага с такава. Именно поради тази причина Парлапански преценява по усет какво и колко да прави.
„Много вярвам, че с общи усилия ще успеем и нашите момичета, както и техните конкуренти ще имат един много добър, модерен, съвременен възстановителен център“, допълва Илиана Раева.
Зад инициативата застават и футболистът Димитър Бербатов и неговата фондация. Всеки може да помогне. За целта е създаден DMS номер. Всеки, който има желание, може да прати SMS на стойност 1,20 лева с текст DMS ZLATNITE на номер 17 777, както и да направи банков превод.
Припомняняме, че от 12 до 14 април ще се проведе Световната купа по художествена гимнастика в София. Столицата ще бъде домакин на турнира за девета поредна година