IBA спря членството на 7 държави

IBA 1
-
-

Световното първенство по бокс за мъже и жени приключи, но боксът за аматьори остава в центъра на вниманието.

Всичко е заради политическата война, която се води от няколко месеца около най-старата аматьорска боксова организация – IBA . Припомняме, че Международната боксова асоциация се оглавява от руснака Умар Кремльов, а руските спортисти се допускат тихомълком до всички състезания с флаг и химн.

В настоящата политическа ситуация това е откровено изненадващо. Но Съединените щати не харесаха това. Те първо бойкотираха световните първенства, а след това сензационно напуснаха IBA и обявиха създаването на своя собствена боксова организация World Boxing.

Естествено, американците не действаха сами. Бойкот на турнира под ръководството на IBA беше обявен от 12 страни наведнъж, което беше удар за световните първенства. Бойкотите обаче са си бойкоти, но само САЩ обявиха оттеглянето си от IBA , останалите решиха да замълчат.

Сега Кремльов и екипът му решиха да отвърнат на удара. Международната боксова асоциация спря членството на седем държави едновременно: Германия, Швеция, Холандия, Нова Зеландия, Чехия, Либерия и Екваториална Гвинея.

Ако последните две бяха наказани поради баналната причина за липсата на годишни отчети, то останалите пет държави бяха отстранени поради участие в римейка на Световния бокс. А Чехия допусна и спортисти от САЩ на домашния си турнир, което сега е забранено според правилата на IBA.

Спортисти от отстранени държави от IBA могат да продължат да участват във всички състезания, но само под неутрален флаг. По всичко личи, че в бокса продължава да се води политическата война, която няма да е от полза за никого.

loading...