И ние да сме първи в нещо! Мумиите сме на Европа

0
-
-

Няма стари и млади, има можещи и неможещи. Е, при нас има стари и неможещи. И зад това стоят само фактите – солидни и неумолими, пише „Меридиан мач“. „Лъвовете“ делят последното място в групата с Черна гора, но бившата югославска република има мач по-малко. Загубихме 0:4 от Англия в мач, в който титулярният ни състав бе със средна възраст от 30,7 години! На такава възраст от всички 49 тима, които имаха евроквалификации през последните четири дни, са единствено исландците. Нито един друг отбор не е ударил дори трийсетака. Петицата на най-старите в Европа се допълва от Андора, Беларус и Русия. Съперникът ни в последната квалификация – Англия, излезе с футболисти на 25,9 средна възраст. Други два от петте най-големи на континента – Италия и Германия, бяха съответно на 26 и 26,3.

Цели 7 от титулярите ни бяха надскочили 30-те: Бодуров (33), Божиков (31), Сърмов (34), Попето (31), Вандерсон (31), Галин Иванов (31) и Марселиньо (35). През този век рекордът ни се държеше от състава, който излезе в квалификация със Словения на 19 ноември 2018 година. Тогава средната ни възраст бе 30,2 години, а тя се вдигаше значително от присъствието на 42-годишния Георги Петков.

От друга страна, показно ни прави съперникът от нашата група – Косово, който извади най-младия състав на едва 24 години.

loading...