Горим калории и след тренировката

0
fit1

Ползите от фитнес тренировките далеч не са само моментни. Реалното натоварване на мускулатурата е факт само по време на упражненията, но горенето на калории продължава и дълго след това.

Защото физическото натоварване може да изисква изгаряне на калории за снабдяване с енергия, но почти толкова калории се изразходват и след тренировката за възстановяване ресурсите на тялото и връщането баланса на жизнените процеси.

Причина за продължаващия разход на калории след края на тренировката са повишените нужди и повишената консумация на кислород от мускулната тъкан и организма като цяло.

Проучванията сочат, че има пряка връзка между интензивността на тренировката и това колко калории ще изразходва организмът, за да се възстанови след нея. Установено е, че по-краткотрайните, но интензивни, практики като табата и бърпи водят до по-голям кислороден глад на тъканите.

Поради високата интензивност на тези упражнения кислородният запас на мускулите много бързо се изчерпва. Това води до натрупване на млечна киселина в тях, но и до редица структурни и функционални промени в мускулните влакна, някои от които се асоциират с появата на мускулна треска.

Стремейки се да възстанови именно тези промени след тренировка, тялото изразходва повече калории, т. е. ефектът от тренировката е по-пълноценен.

В някои случаи горенето на калории за пълното възстановяване на тъканите, нормалната телесна температура и хормоналния баланс след интензивна тренировка отнема до 3 дни.

Това ще рече, че колкото по-редовно се практикуват краткотрайни, но интензивни натоварвания, толкова по-близо до желания ефект ще бъде спортуващият човек.

Подобни тренировки се препоръчва да се извършват поне веднъж на три дни за оптимално горене на калории. Организмът може бързо да привикне към подобна схема, която обаче е важно да се отбележи – трябва да е съобразена с индивидуалните особености на всеки. Според научни данни внедряването на интензивни тренировъчни практики в начина на живот може да доведе до поне 10% ръст на количеството оползотворени на ден калории, дори в дните, когато няма тренировка.

Фактът се обяснява със стимулиращия ефект на тези упражнения върху метаболизма. Така, с правилна програма и при съобразен с нея режим на хранене, фактът, че горенето на калории продължава и дълго след тренировката, може да се използва максимално пълноценно.