Голям удар на Цветомир Найденов

0

Висшият административен съд на България постави незабавното изваждане на един от най-големите благодетели на родния спорт Цветомир Найденов от списъка на лицата по санкциите „Магнитски“. Решението идва повече от 90 дни след неоснователното включване на бизнесмена и неговите съдружници Боян Найденов и Стефан Найденов в листата. Съвсем скоро се очаква подобно решение да бъде взето и за Боян и Стефан Найденови.

„ОТМЕНЯ разпореждане № 5615 от 28.07.2021 г. по адм. дело № 6653/2021 г. на Административен съд – София-град“ и вместо него постановява да се преустановят фактическите действия по поддържане на данните на Цветомир Найденов в Списък на физическите лица, „асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква б) от Решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерски съвет на Република България, поддържан на интернет страниците на Министерство на финансите и на интернет страницата на Национална агенция за приходите, извършвани от длъжностните лица на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите, които отговарят за поддържането на Списъка на страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите, както и от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и ДА „Национална сигурност“ като членове на Постоянната работна група, създадена с РМС № 441/04.06.2021 г., както и от постоянната работна група като колективен орган“, пише в съдебното решение.

За целия период на неправомерното си включване в списъка на лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите Магнитски, потърпевшите Найденови нито веднъж не получиха възможност за ответна реакция от съответните органи, нито адекватно обяснение на действията им, пише „novini.bg”. Притеснителна се оказа също така и липсата на законов срок за предоставяне на отговор по жалби към Постоянната група. Найденови бяха включени в „Списъка на списъка“ без да бъде взета предвид промяна на обстоятелствата, а именно фактът, че са преустановили съдружие с включения в списъка Магнитски Васил Божков година и половина преди въвеждането на санкциите. За неадекватното решение на Постоянната комисия говори и фактът, че Найденови разкриха първи данъчното престъпление на Васил Божков и съдружниците му, с което държавата беше ощетена с около 700 милиона лева.

loading...
предишна статияВечно контузеният от Реал продължава с травмите
Следваща статияЛапорта: Надявах се Меси да играе без пари за Барселона