Германският футболен съюз изплати 4,7 милиона евро

0

Германският футболен съюз (ГФС) е изплатил сумата от 4,7 милиона евро (5,5 милиона долара), което беше причината за обиски и претърсвания на офиси и жилища миналата седмица с цел разследване и евентуално укриване на данъци, потвърди прокуратурата във Франкфурт в сряда. Както е известно, централата на Германския футболен съюз се намира именно в този град.

Вестниците Билд и Зюддойче Цайтунг вече съобщават за изплащането на сумата, свързана с приходи от рекламни транспаранти, табла и банери по време на мачове на националния отбор през 2014 и 2015 г. Изплащането обаче няма да окаже „никакво влияние“ върху текущото разследване, казаха прокурорите.

Миналата седмица около 200 полицейски служители претърсиха централата на ГФС във Франкфурт и домовете на длъжностни лица в пет федерални провинции, уточняват от прокуратурата, без да идентифицират шестимата заподозрени лица. В периода, който е обект на разследването, Волфганг Нирсбах беше президент на ГФС, но след това подаде оставка заради все още не напълно разкритата афера около Мондиала през 2006 година.

Въпросният казус се отнася върху мистериозно плащане на нерегламентирани бонуси, пари за услуги и предполагаемо укриване на данъци. Германската футболна централа заяви в сряда, че не може да коментира текущо дело, но президентът Фриц Келер, който е на поста от септември 2019 година обяви готовност за пълно сътрудничество с разследването. В новото дело прокурорът на Франкфурт Надя Нийсен обясни, че има сериозни подозрения как „обвиняемият е знаел за тази данъчна неточност и умишлено е действал в тази посока, за да помогне на ГФС с голямо данъчно предимство“.