Фалшифицирали допинг пробата на Бен Джонсън на Игрите в Сеул

0
ben jonshon

Бен Джонсън смята да си иска обратно златния медал на 100 м след сензационни разкрития на “Торонто Стар”.

 

30 години след скандала на Oлимпиадата в Сеул журналисти откриха доклада от лабораторията в Република Корея, който поставя доста сериозни въпроси около редовността на теста. Той е бил на топло в архивите на съда, където е било водено дело заради положителната проба на Бен. Върху него има неподписани и необясними поправки, въпросителни и дори променени кодове. Този на теста на урината е №22-46, като това е вписано на ръка, а оригиналният е задраскан с черен флумастер.

 

На друга страница кодът отново е задраскан, а тестът на урината е празен. Дори откритите забранени вещества са различни. Първоначално е написано, че става въпрос за оксандролон, а след това на ръка е добавено станозолол.

 

И на всичко отгоре самият резултат е доста странен. Той е за следи от станозолол от 80 нанограма. Анаболният стероид се използва по време на тренировки за натрупване на телесна и мускулна маса. По време на състезание той няма никакъв ефект. Откритото количество означава, че Джонсън трябва да го е приел 12 часа преди старта, което го прави безсмислено. Дори е равносилно на безумие, защото рискът да го хванат е огромен. За нищо.

 

На всичко отгоре Джонсън е бил накаран да даде пробата от близкия сътрудник на Карл Луис – Андре Джаксън. Няма отговор на въпроса какво е правил точно Джаксън там и не е ли бил в конфликт на интереси. Въпросът е, че той спокойно е можел да подхвърли нещо на Джонсън, докато е бил около него. Карл Луис получи златния медал след дисквалификацията на канадеца от ямайски произход.

 

Положението се усложнява и от признанията на шефа на лабораторията в Сеул – Парк, който в интервю неотдавна призна, че от МОК му подхвърляли огромно количество проби със стероиди и стимуланти, за да “проверяват бдителността” на неговите сътрудници.

 

Всички представители на Канада на Oлимпиадата в Сеул са категорични, че докладът никога не им е представян. Той просто е прибран в Лозана. И срокът за унищожаването му изтича на 19 януари 2019 г.

 

“Ако знаех тези подробности, със сигурност щях да се боря до края. Сега обаче нищо не ми пречи отново да тръгна да търся справедливостта”, категоричен е 57-годишният Джонсън.

 

Спринтьорът води доста дела срещу решението, но на нито едно не е поискан докладът. Негов адвокат по това време е бил Дик Паунд, първият изпълнителен директор на Световната антидопингова агенция. Това също е съмнително, като Паунд вероятно е бил компенсиран, за да не изиска най-важното доказателство за скандала.

 

Положението на Бен Джонсън повтаря това с белгийската състезателка по маратон Ван Ланденберг. Тя пристига в Сеул, но е изпратена обратно в Брюксел, след като дава положителна проба за стероид. Под натиска на бъдещия президент на МОК Жак Рох получава и двегодишно наказание.

 

През 2015 г. при проверка на резултатите от Сеул се оказва, че нейната проба е напълно невалидна заради сериозни пропуски при вземането. И е оневинена.

“Не е сложно за хората с власт да се подиграят с репутацията ти, да объркат живота ти. Само казват, че си дал положителна проба, и те унищожават”, написа тогава тя.

Скандалът с пробите от Сеул може да доведе до възмездие за Иван Абаджиев, Митко Гръблев и Ангел Генчев. Легендарният ни треньор винаги е твърдял, че пробите, заради които двамата състезатели загубиха титлите си, са манипулирани. Те бяха положителни за фуросемид – маскиращ агент на стероидите. Никой обаче не е виждал и техните протоколи. Абаджиев приживе показваше и снимки как е видно с просто око, че някой е отварял и пробите на Благой Благоев и Валентин Христов от Oлимпиадата в Монреал. Там Христов остана без титла, а Благой без сребърен медал заради използване на анаболни стероиди.

 

Източник: в-к „24 часа”