Етър и Пирин в битка за глътка въздух

0
etar
-

Етър приема Пирин днес от 15:30 часа в битка за глътка въздух. Орлетата успяха да вземат такава с два поредни успеха – 2:1 като гост над Хебър и 1:0 у дома над Крумовград. Болярите, които са новак през кампанията, обаче не могат да отлепят. И с едва една победа от началото на кампанията са последни в класирането.

В последните години и в двата клуба се настрадаха. А моментите, в които всичко им е наред, бяха много кратки. Всъщност, пътищата на двата отбора се събират отново след повече от пет лета. За последно те бяха заедно в елита през сезон 2017/18. Тогава пак бяха на дъното на класирането и със зъби и нокти се бореха за кожите си. Докараха го до баражи. На 7 май 2018-а виолетовите спечелиха с 2:1 на „Ивайло“, а седмица по-късно повториха упражнението с 1:0 на „Христо Ботев“ в Благоевград. Така те се добраха до спасително място, а след това главите на орлетата бяха отрязани срещу Витоша Бистрица и те изпаднаха. Сега в старопрестолната столица се надяват, че именно от сблъсъка с Пирин може да тръгнат във възходяща линия. Не го ли направят, то треньорът Емануел Луканов почти сигурно ще се раздели с поста си. За негов заместник се спряга освободеният от Ботев Пд Станислав Генчев, но ръководството ще огледа и други кандидатури.

Под ръководството на Иво Тренчев Пирин започна да показва по-стабилна игра. Благоевградчани стоят по-подредено в защитен план и най-накрая се отпушиха в нападение. Тимът ще разчита на позиционни действия и контри. Тази тактика сработва напоследък. Ако орлетата запишат трета поредна победа, то наистина ще започнат да вярват, че въпреки многото проблеми, ще могат отново по някакъв неведом начин, както бе и през миналата кампания, да оцелеят. „Ивайло“ не е виждал победа в Първа лига от 15 май 2021 година – 2:0 над Ботев Враца. Тогава тя не помогна за оставане в елита – Етър напусна, а Пирин се завърна. Ще се радват ли на домакински успех болярите след 868 дни?

Янаки Димитров/ „Тема спорт“