Електричката: Левски може да стане шампион! Костов постига максимума и създава добра база за атака на първото място

0
0407 lwga1

Здравко Лазаров е сред играчите, чиято кариера е преминала и през Славия, и през Левски. Бившото крило има един период при „сините (1998-1999) и три при „белите“ от „Овча купел“ (1999-2000,2007,2012-2013). „Мач Телеграф“ потърси родения в Септември футболист, за да сподели мнението си за предстоящото столично дерби.

-Здравко, предстои най-старото столично дерби. Играл сте и в двата отбора, как оценявате сегашното им състояние и кой има повече шанс за успех?
-Във всички случаи очаквам да стане много интересен мач. Славия е с нов треньор и показаха срещу Локо Пд малко по-добра игра, въпреки загубата. Мисля, че постепенно ще се върнат в играта и ще подобряват формата си. Дали ще е точно срещу Левски ми е трудно да преценя. Що се отнася до „сините“, те са добър и сработен отбор. Намират се и в добра форма. Остава ни да се надяваме на хубав мач и по-добрият отбор да спечели.

-Доколко треньорската смяна може да окаже влияние върху изхода от този мач?
-Има една поговорка – по-добре късно, отколкото никога. Така е и в Славия. Под ръководството на Бакеро отборът изпадна в тежко положение. Нормално е в тази ситуация да се направи треньорска смяна. Не мога да си представя, че Славия може да изпадне от Първа лига. Шефовете постъпиха съвсем естествено като смениха Бакеро. Има достатъчно кръгове и достатъчно мачове, за да се вдигне отборът и да покаже добри резултати.

-Треньорът е нов, но играчите са същите. Смятате ли, че Славия има потенциал да се върне в борбата за по-предни позиции?
-Да, определено. Като цяло Славия има добри футболисти и добър отбор. Проблемът е, че загубиха много точки, а с това и увереност, самочувствие. Работата на треньора е да ги вдигне и да използва този потенциал.

-От другата страна е Левски. Отборът печели, но трудно. Отстрани изглежда, че Николай Костов има проблеми. Как ви се струват „сините“?
-Смятам, че Левски играе добре. Да, побеждават трудно в последните минути, понякога имат и голям късмет. В евротурнирите показаха много добра игра. Не може да им се отрече, че и в България се справят добре, още повече имат вътрешни проблеми за решаване – финансови, отношенията с феновете. На този фон, Николай Костов постига максимума и създава добра база за атака на първото място.

-Наистина ли мислите, че Левски може да стане шампион?
– Да, колкото и да изглежда трудно. От една страна ситуацията в нашето първенство в момента е такава, че няколко отбора имат шанс да атакуват върха. От друга, Лудогорец показва в някои мачове слабости и губи точки, както беше срещу Ботев Пд. Смятам, че отборът с най-голям шанс да бутне Лудогорец от върха, е Локомотив Пд. Те вървят отлично и ако задържат това темпо, а през зимата привлекат още 3-4 класни футболисти, може сериозно да мислят за титла. За Лудогорец няма какво да говорим. Те всяка година са си фаворити. Имат 20 равностойни футболисти. При другите отбори се вижда, че като от състава излязат 1-2 футболисти и нещата започват да куцат.

-Сам споменахте Локомотив, как виждате представянето на един от другите отбори във Вашата кариера?
– Радвам се много за Локомотив Пловдив, че върви толкова добре в първенството. Надявам се да продължат това успешно представяне. Предстои много важен мач срещу Лудогорец в Разград, където, ако победят, имат много голям шанс да натрупат сериозна преднина поне до зимата. Ако успеят да се справят с това, че нямат достатъчно класни футболисти, ще могат да мечтаят за титла. Затова казвам, че им трябват още 3 или 4 футболисти. Това е големият проблем на отбора – няма достатъчно дълга скамейка.

-От всичко казано, да разбираме ли, че първенството ни сега е много по-интересно от предишни сезони?
-Мисля, че е малко по-силно първенството. Със сигурност е по-равностойно и по-интересно. Дано остане ситуацията такава – без скандали, защото нерядко сме виждали нещата да започват добре, а след това да идват скандалите. Все някой е виновен, все има претенции към съдиите. Дано нещата останат спокойни и да има феърплей.

– За финал, може ли Лудогорец да бъде свален от шампионското място?
– Възможно е, разбира се. Във футбола всичко е възможно, така че се надявам да се случи.