Джони Велинов: ЦСКА е много силен! Нестор сплоти футболистите

0
-
-

Георги Велинов е сред легендите на ЦСКА – многократен шампион и носител на Купата на България с „армейците“. „Мач Телеграф“ потърси бившия страж, който сподели мнението си за сезона на ЦСКА-София и бъдещето пред клуба от Борисовата градина.

– Защо според Вас ЦСКА не успя да запази инерцията от мача с Локо Пд в дербито с Левски?
– Мачовете с Левски винаги са били по-особен чешит. Отделно всеки един от двата отбора гледа да не загуби този мач. Инерцията ще я покажем следващия път – когато натрупаме повече победи. Тогава вече имаш повече инерция и нямаш проблем, защото играеш по-спокойно.

– До края на полусезона на хартия ЦСКА има два по-тежки мача – домакинства на Арда и Лудогорец. Може ли отборът да спечели всички мачове, каквото е желанието на Ел Маестро?
– Това е желанието не само на Ел Маестро, а на всички цесекари. Смятам, че могат да го направят. Отборът в последните мачове играе много добре, така че вярвам, че момчетата нямат да имат проблеми да го постигнат. В началото ни хванаха неподготвени в първите мачове, за което съжалявам. Аз лично съжалявам за началните резултати, защото ЦСКА е много силен. Като единици, като отбор, като качества. Просто първите мачове не бяха сполучливи.

– Смятате ли, че отборът започва да показва желаното лице?
– Да, това се вижда.

– Каква е оценката Ви за работата на Ел Маестро?
– Аз оценки не давам, има хора, които да дават оценките. Все пак съм доволен от работата, която свърши Нестор. Сплоти всички футболисти, момчетата са един зад друг, а това е нещо, което може само да ме радва и да ме кара да бъда спокоен за бъдещето.

– Няколко думи за новите играчи – Кордоба, Фаетон, Естрада.
– Фаетон по-трудно се адаптира сигурно, но той е много класен футболист. Смятам, че в най-скоро време ще го видим в истинската му светлина. Естрада също е футболист от най-високо ниво.

– Смятате ли, че ЦСКА има нужда от нови футболисти през зимата?
– Треньорът е този, който трябва да реши дали отборът има нужда от нови футболисти през зимата. Все пак аз съм на мнение, че няма нужда от такива. Стига да се възстановят контузените и ще имаме всичко, което ни е нужно. Какво ни трябва повече?

– Смятате ли, че ЦСКА има потенциал да свали Лудогорец от върха в Първа лига?
– Смятам, че още през миналата година го имахме. Сега също е напълно възможно, защото Лудогорец не е в най-доброто си състояние. Според мен ЦСКА дори играе по-добре. Смятам, че всичко това, което очакваме от тях, ще го направят.

– Изненадва ли Ви, че към момента Локо Пд и Черно море са на върха в Първа лига?
– Не, не ме изненадва. Защо да ме изненадва? Първенството е много силно. Всеки може да победи всеки.

– По-високо ли е нивото на Първа лига от миналите сезони?
– По-високо е според мен.

– Една чудесна новина за ЦСКА в последно време. От ръководството обявиха, че вече няма проблем със строежа на новия стадион. Какво значи един нов стадион за клуба ЦСКА?
– Означава много. Голяма радост е тази новина. Всички чакаме новия стадион с нетърпение. Надявам се да няма повече проблеми, неща, които да пречат, а накрая да стане едно бижу, което да радва цяла България. Стадион, с който да се гордеем.

– Смятате ли, че стадионът трябваше да си остане в Борисовата градина?
– Той си е там. Там ще си бъде и там ще си остане.

– Няколко думи за представянето на националния отбор, близо година сме без победа…
– Аз смятам, че трябва да имаме силен национален отбор. Как ще го направят – да му мислят от ръководството. Ние сме си казали какво трябва да се направи. Те щом смятат, че ще върви по начина, по който се случват нещата сега… аз не смятам, че така нещата ще вървят.

– Тоест? Какво липсва според Вас към момента?
– Липсва едно ръководство, което да се вземе в ръце и да направи всичко възможно, което може да се направи. Да се направят терени, да се изградят школи. Ние имахме всичко – имахме терени, бази, а сега нямаме нищо. Защо? Защо се родиха играчи като Стоичков? Защото имаше бази, имаше хора, които да обикалят и да търсят тези играчи. Сега никой нищо не гледа и чакаме талантите да дойдат, а после се чудим защо взимаме чужденци.

loading...