Два големи въпроса на „Армията“ останаха висящи

0
liuboslav penev ivailo petrov
Снимка: cska.bg

Два са въпросите, които има за разискване, що се касае за последните събития в ЦСКА-София. И те не са генерални, а са от подножието. Големият въпрос на върха е свързан с финансирането, защото бе обявено с писмена декларация, че пари ще има до лятото. А акциите са все така свободни за всеки, който желае да ги придобие. До този момент никой не е афиширал такива намерения „на светло“.

Емблема на ЦСКА: Избрах да се развивам и подписах с Левски, въпреки че…

Правим леко спускане от върха надолу. Двата въпроса са – защо им трябваше на ЦСКА-София да си връщат Любо Пенев и защо му трябваше на Любо Пенев да се връща в ЦСКА-София?

Нещата са свързани, защото от клуба някак между другото съобщиха, че последната треньорска смяна бе извършена от Стойчо Стоилов, който е човекът, ползващ се с безрезервно доверие от собственика Гриша Ганчев. Или четейки между редовете, всеки трябваше да си прави своите изводи. Първият и най-допустим е, че самият Ганчев вече е оставил оперативното ръководство на доверените си хора – синът Данаил Ганчев като човек, който да движи финансите, и Стойчо Стоилов, който да движи спортната част. Тоест собственикът си е казал, че щом с Бруно Акрапович не се случиха нещата, вече не му се занимава. И е казал на близките си – е, кого да сложа на треньорската скамейка вече. И какви футболисти да докарам.

Дузпата за Арда влиза в историята на „Армията“

Нали се сещате колко им е лесно на феновете да писнат при поредната продажба на футболист, но пък също така се сещате, че явно Гриша Ганчев разбира от математика и формиране на бюджет и досега не е казал като в други клубове – давайте, дарявайте, помагайте, участвайте. И досега в 25-те си години като инвеститор във футбола едва ли е ангажирал треньор, за когото си мисли, че няма да му свърши работа. Или пък, че е плащал заплата на футболист, който не може да спира топката. Както се казва – то ако било лесно, всеки щеше да е собственик на ЦСКА-София. И сега какво – да се оправят другите.

Така че въпросът е – за какво му беше на Стойчо Стоилов да връща Любо Пенев. Няма как да знаем дали с предишния треньор ЦСКА-София щеше да елиминира Лудогорец за купата. Но е ясно, че на „Армията“ са насочили всички усилия натам. За първенството вече никой не говори. То няма и какво толкова да се каже. Синтезирано в едно изречение го каза Любо Пенев в събота вечерта след мача с Арда – едните печелят точки със спорна дузпа, други губим точки със спорна дузпа. Това преди години прозвуча от устата на Гриша Ганчев по друг начин – те са капарирали и следващата титла, а останалите си играйкаме. А има голяма опасност догодина по това време Любо Пенев да каже същото нещо, но по друг начин, в зависимост от конкретните обстоятелства. Ако разбира се, той още е треньор на червените.

Майко мила! ЦСКА-София не може да бие никой от Топ 5

За какво му трябваше на него да се връща на „Армията“? Трябва да обичаш авантюрите, за да отидеш в ЦСКА-София при обстановка, в която никой не знае точно по какъв път ще поеме клубът, кой ще е собственик и какъв ще е бюджетът. Любо Пенев много добре знае, че във всеки един момент, само с едно казано накриво изречение, може искрата отново да запали огъня и като миналия път да си кажат каквото имат през медиите посредством декларации.

Чисто спортно-техническите причини ЦСКА-София да си го върне ги виждаме. Бруно Акрапович нямаше накъде да надгради този отбор. Треньор без план Б можеше да качи нивото съвсем леко, а в генерален план догодина пак да държи тима на второ място. Или казано накратко – той е предвидим треньор както в краткосрочен план, така и за дългосрочна перспектива. За ЦСКА-София трябва друг футбол, неподчинен на застраховките.

При Любо Пенев нещата са различни. На него хоризонтите са му на практика непрогнозируеми. Никой на „Армията“ не знае докъде може да стигне тимът с Любо, всички се надяват да е много далеч. Но като цяло е много по-добре да живееш с нагласата за евентуално много добро бъдеще, отколкото да чакаш твоят отбор да изклати съперника. В ЦСКА-София имат други нагласи и обичат сладките предизвикателства. Първото от които е още в сряда в Разград. Да се пресмята какво би станало, ако Бруно беше повел с 1:0 на Лудогорец в първия мач, е излишно, защото ЦСКА-София можеше изобщо да не вкара гол на „Армията“. А и след сряда основните въпроси може би ще намерят отговори. Че дори и Гриша Ганчев може да седне пак и да поразмисли.

Желю Станков/ „Тема спорт“

loading...