Директор на Ботев (Пд): Бях в шок, когато видях ситуацията! Минимумът за следващия сезон е четворката (ВИДЕО)

0
artur platek

Спортният директор на Ботев (Пловдив) – Артур Платек – говори пред клубната телевизия. Той заяви, че през следващия сезон минимумът за „канарчетата“ трябва да е класиране сред първите четири отбора в първенството.

„Беше добър сезон за нас. Когато сравня между това каква беше ситуацията в и около клуба, когато пристигнах, мисля че свършихме добра работа. Постигнахме добър успех със спечелването на Купата. Изпълнихме целта – класиране за Европа. С този млад състав направихме крачка напред. Когато пристигнах през септември, не беше лесно. Гледайки цялостната ситуация в клуба, след две седмици ми се наложи да направя голямо решение за предишния треньор. Знаех накъде ще поемем, направихме добър избор.

Бях в шок, когато видях ситуацията. Феновете не бяха настроени срещу отбора и клуба, бяха срещу собственика, но не той е подготвил този отбор, а друг човек. На моята позиция трябва да преценявам кое е добро за клуба. Решението ми беше Станислав Генчев да си тръгне от клуба. Мисля и знам, че това беше добро решение. Той е добър човек и треньор, но не беше моментът за този клуб. Знаем какво имаме сега. Трябва да работим стъпка по стъпка. Най-трудният момент беше, когато дойдох тук.

Дойде Душан Керкез и започнахме да работим. Трябваше да променим манталитета на футболистите. Те не са само хора, които идват и играят на този красив стадион, ние трябва да идваме тук и да работим систематично. Не всичко винаги е било перфектно, но свършихме добра работа. Следващата година искаме да направим следващата стъпка. Европейските мачове са различен тип футбол, там играят най-добрите в отбора. Трябва да се подобрим, ако искаме да се съревноваваме с другите в Европа.

Имаме нашите позитиви, но трябва да се подобрим. Ще имаме подкрепата на публиката на нашия стадион, но искаме и когато хората се приберат у дома, да са щастливи. Относно селекцията, през цялото време дискутираме с Душан и щаба му какъв тип играчи искаме. През цялото време скаутското ни звено гледа играчи. Знаем кои искаме от България и кои от Европа.

В последните два месеца и половина пътувам доста и се срещам с различни играчи и агенти. Искаме да се подсилим на 3-4 позиции с различен тип футболисти от тези, които имаме в момента, и да има повече конкуренция. Сега сме във фазата, в която сме щастливи от спечелената Купа. Знаем какви играчи искаме и се надяваме да дойдат в Ботев. Искаме да направим добра подготовка в Европа. Ботев трябва да се бори за местата между първо и четвърто. Минимумът е Ботев да играе за тези позиции. Искаме да сме готови за това.

За клуба е добре, че треньорът остава. Чувал съм, че Ботев е имал сезон с четирима треньори, сега искаме постоянство. Когато имаме добър отбор, всичко може да се случи. Мога да дам пример от полското първенство – миналата година Ягелония и Шльонск се бориха за оцеляване, през този сезон Ягелония е шампион, а Шльонск – втори. Във футбола нещата се променят бързо. Искаме да се подобряваме постепенно всеки сезон.

Душан работи добре с футболистите. По мое мнение трябва да има малки промени в този стил, който сме коментирали. Феновете знаят, че когато дойдат на стадиона, отборът ще е агресивен с добър преход и интензитет.

Променихме някои неща в академията, там е различен тип работа. Обсъждаме втори отбор във Втора лига и трети отбор в Трета лига. Така всички таланти ще се съревновават на по-високо ниво. Когато един футболист е добър, ще му даваме шанс да играе за Ботев. Иска се постоянна работа и да имаш качество за първия отбор. Виждаме на какво ниво са младите футболисти. Важна част е да има млади българи, но никой няма да играе за първия отбор, ако не се труди.

Когато дойдох, бях изненадан от влиянието, което имат феновете. Говорих с тях и им казах, че ще работя усилено и ще искам същото от хората около мен. Има резултат – спечелихме Купата. Казах си, че ако след година стадионът е пълен, работата ще е добре свършена. Направихме го в няколко срещи, например тази с ЦСКА, но искам 12-15 мача на пълен стадион. Това ще е следващата крачка“, заяви Артур Платек.