Девет отбора в родния елит отчетоха треньорски ефект

0
dushan kerkez
Снимка: botevplovdiv.bg

В „Бързи и яростни“ Скалата и Вин Дизел отвяват съперника, когато включват нитрото на свръхмощните си автомобили. В Първа лига два отбора включиха треньорско нитро и промениха коренно представянето си. Черно море, Левски, Локо Пд и Хебър са единствените тимове, които не смениха наставниците си през сезона, респективно Илиан Илиев, Ники Костов, Александър Томаш и Любо Пенев. При три отбора вече се извъртяха по трима треньори – Славия, ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, но в последния клуб новият наставник Стамен Белчев още не е залисал мач за първенство. Общо девет отбора пък регистрираха ръст в успеваемостта си от 12-те, в които имат треньорски смени през сезона.

Ботев Пд най-добре се възползва от ефекта на сменения треньор, след като при Душан Керкез реализира средно по 1,57 точки на двубой. Той надскочи значително предшественика си Станислав Генчев, който обаче впоследствие с Крумовград показа високата си класа. Трябва да се има предвид, че Генчев стана жертва на размириците между ръководните фактори в клуба на всички нива. В шестте двубоя при Генчев „канарчетата“ не записаха победа и заработиха само по 0,33 точки на мач, докато при Керкез печелят по 1,24 точки повече.

Лудогорец е отборът, който също отчете голяма успеваемост след промяната на Ивайло Петев с Дерменджиев. Тук ръстът е по-малък, но пък и основата е поставена далеч по-високо. При наставника от Баховица разградчани печелеха по 2 точки на двубой, а при Дерменджиев се стигна до почти немислимите 2,82 точки.

Тунчев изкара дълъг период в Арда и постави отбора на едно много прилично ниво в Първа лига, но в последните му мачове отборът започна да затъва, като в крайна сметка клубът се раздели с треньора при средна успеваемост от 1,41 точки в 22 двубоя. Засега обаче рокадата не носи ефект и Белия печели само по 1,14 на двубой.

Другият подобен случай е с Берое, където обаче наставниците бяха чужденци. Араголаса бе голям любимец на феновете и те протестираха след уволнението му, но при него отборът заработи по 1,44 точки в деветте си двубоя, докато при наследника му Ачиари заралии изкараха по 1,11 точки.

В два отбора по трима треньори вече записаха бройки мачове. При единия обаче пропадането е факт, като с всеки следващ наставник ЦСКА 1948 се представя по-зле. За четирите си мача Рибарски печелеше по 1,75 точки, при Николай Панайотов отстъплението е с 0,34 точки на двубой, а Вальо Илиев продължи тенденцията на снижаване.

На другия полюс е Славия, където се надгражда с всеки следващ наставник. „Белите“ тръгнаха ужасяващо и при Бакеро изкарваха жалките 0,5 точки на двубой, а при Иван Колев вдигнаха летвата с 0,3 точки на двубой, но загубата от Хебър в последната минута доведе до махането му след едва 5 мача. Шефът на Славия Венцеслав Стефанов може и да не спира вече явния си конфликт със Загорчич, но пък при сърбина отборът бележи най-високата си успеваемост – 1,57 точки на мач.

Колкото и хейт да отнася от феновете на Локо Сф треньорът Данило Дончич, отборът отбеляза ръст в представянето си с 1,05 точки на двубой, спрямо 0,75 при Стойчо Стоев.

Макар и с малко, при Нестор Ел Маестро ЦСКА-София заработваше повече точки, отколкото при Саша Илич./ „Мач Телеграф“

Гиби: Сираков знае какво да прави! Костов не е главният виновник за игровата криза, Наско правилно застана зад него