Даниел Димов: Целим се в Топ 3! Националният отбор не е училище, Илиан Илиев е най-подходящият

0
daniel dimov
Снимка: chernomorepfc.bg
-
-

Даниел Димов е големият любимец на феновете на Черно море. Сърцатият капитан на „моряците“ има декада от сезони зад гърба си със зелено-белия екип, а през този отново е натоварен с ключовата задача да поведе своите съотборници в преследването на клубните цели. Универсалният футболист говори за случващото се при варненци и амбициите на клуба до края на кампанията в интервю за „Мач Телеграф“.

– Дани, привет. Предстои ви мач с Арда. Какви са очакванията ти за двубоя?
– Арда са солиден и добър отбор. Със сигурност ще ни създадат много проблеми, защото разполагат със стабилен екип. Очаквам здрав мач, изпълнен с много единоборства, с доста атаки към двете врати. Със сигурност трябва да подходим крайно мобилизирано, тъй като и ние имаме затруднения в последните мачове. Срещу такъв отбор трябва да бъдем максимално концентрирани до последния съдийски сигнал.

– Успя ли отборът да си върне самочувствието след последната победа срещу Пирин?
– За жалост, след победата срещу Пирин, имахме мач за Купата, който не успяхме да спечелим. Имаме своите проблеми като резултати и игра, но вкъщи през този сезон се представяме доста добре с помощта и на феновете. Надявам се днес срещу един отбор, който няма да е дълбоко затворен предполагам, да имаме повече пространства, защото изпитваме проблеми срещу отбори, които играят по-затворено. Надявам се да успеем да материализираме положенията, които ще създадем и да се поздравим с крайния успех.

– След мача с Арда до края на полусезона имате мачове само срещу отбори от втората половина на класирането. Имате ли сили да ги спечелите за един силен край преди паузата?
– Срещу подобни отбори имаме повече трудности, отколкото срещу водещите отбори, тъй като такива тимове се затварят, бранят се дълбоко и там ни е трудно да намираме пътя към вратата, което е логично, след като имаме две линии близо една до друга. Ако искаме обаче да постигаме цели, които сме си поставили, трябва да побеждаваме подобни отбори. До паузата остават пет мача, които трябва да ги вземем всичките.

– Сам споменахте, че имате цел. Класиране в Топ 6 ли е тя, или е по-висока?
– В Топ 3 се целим тази година. Поставили сме си по-високи цели, което смятам, че е добре за всички, тъй като, както съм казвал и преди – колкото са по-големи целите, толкова по-добре. Психологическата настройка е съвсем различна, когато имаш по-високи цели.

– Какъв според теб е ключът към добрите резултати на Черно море досега?
– Колективът. Тук имаме едно ядро, с което се държим доста здраво. Всяка година имаме нови попълнения, но по-опитните играчи и щабът сме доста години заедно вече, така че това е основното, което ни помага.

– Изкарал си доста години в Черно море, смяташ ли, че това е най-силният му вариант, в който си играл?
– Един от най-силните да кажем. Аз съм започнал в Черно море доста отдавна и имам над 10 сезона с отбора. Бил съм и с по-добри футболисти и по-опитни, от които съм се учил през годините. Сега ние по-опитните имаме своята роля и трябва да поведем оставалите. Всеки различен отбор е имал своите силни качества.

– Много години си работил с Илиан Илиев. Сега много хора се питат той ли е подходящият човек за националния отбор. Какво би им отговорил?
– Бих казал, че той е най-подходящият. Друг е въпросът с какво разполага и какво може да направи. Националният отбор не е клубен. Там има малко време за подготовка, обиграване. Със сигурност обществеността е настроена за някакви чудеса, но нещата не стават с вълшебна пръчка, а Илиан Илиев е напълно наясно с това. Доколкото го познавам, вярвам и смятам, че ще намери правилния път да развие националния отбор. Всички много се надяваме това да се случи, защото футболът има нужда от силен национален отбор. Трябва обаче всички хора, свързани с футболната общественост, да мислят по този начин и да работят в тази насока. Никой не печели от лоши резултати и некласиране на големи първенства. Надявам се да има подкрепата на ръководителите в българския футбол, силно се надявам, да подчертая. И не само на тях – на медиите, публиката. Затова пълна подкрепа.

– При предишния треньор започна подмладяване в националния отбор. Кръстаич бе упрекван, че прекалено много залага на млади играчи. Ти като по-опитен играч как виждаш успешната концепция?
– Против крайността съм да се залага единствено на млади играчи. Трябва да има баланс, защото все пак националният отбор не е училище. Националният отбор е еталон, където трябва да бъдат викани най-добрите, а не най-младите. Смятам, че трябва да играе този, който е в добро моментно състяние и който заслужава. Години футбол не играят, килограми футбол не играят, така ми казваха едно време по-опитните от мен. Футболът е за можещи, не за млади. Смятам, че селекционерът ще направи най-правилния избор. Във всеки един отбор трябва да има баланс. Не може да има само млади или само опитни.

loading...