Данъчна секира по заплатата на Везенков

0
vezenkov gartsia 2023
BASKET LEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / 2ος ΤΕΛΙΚΟΣ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Българската баскетболна звезда Александър Везенков реши да приеме предложението на Сакраменто Кингс и да продължи кариерата си в НБА. Новината беше съобщена в събота от спортния канал ESPN и от мениджърската агенция „Lotsos Sports“, която работи с родния национал.

Според информацията от Америка, Везенков се е съгласил на тригодишен договор с „кралете“, който е на обща стойност 20 милиона долара или по малко над 6,5 милиона на година.

 

Това обаче е далеч от заплата, която българският баскетболист ще взима годишно като играч на Сакраменто Кингс. По-голямата част от възнаграждението му ще отива за данъци и такси и реално Саша ще взима приблизително толкова, колкото му предлагаше Олимпиакос, за да остане.

Така той ще взима чисто около 3,2 милиона долара, изчислиха медиите в Гърция. Причината за това са високите данъци в Калифорния, като 37% от тях са федерални, а още 17% са щатски. Както е известно, Сакраменто е столица на щата Калифорния.

Освен това Александър Везенков сам ще трябва да плати 750 000 долара на Олимпиакос, за да играе в НБА. Той има откупна клауза в договора си с гръцкия гранд в размер на 1,5 милиона долара. Сакраменто Кингс обаче има право да плати само половината от тази сума заради ограничителни правила относно разходите за трансфери.