Да видиш ти! Бивш футболен вратар стана шампион в….боен спорт!

0
martin petkov zhiu zhitsu
-

Мартин Петков донесе златен медал на СК Бойни спортове Монтана от проведения в Ниш международен турнир по бразилско жиу жицу. Това не е първо отличие за клуба, който е сред водещите в страната. Титлата обаче е специална за Петков, който чу химна на България още при първото си участие в съвсем нов за него спорт.

До миналата година Мартин бе сред обещаващите футболни вратари у нас. Той спечели няколко титли с различните възрастови групи с Лудогорец (Разград), стигна до юношеския национален отбор и през лятото на 2021 г. се завърна в родния си град Монтана. На полусезона обаче изненадващо спря с футбола, започна нова работа и успоредно с това реши да тренира бойни спортове.

И още в дебюта си при мъжете Мартин Петков стъпи най-високо на почетната стълбичка на AJP Nis Open 2023. В Западната ни съседка 20-годишният Мартин записа три победи в кат. 77 кг. на бели колани и триумфира с титлата. Над 30 отбора от България, Северна Македония, Гърция, Черна гора и Сърбия взеха участие в турнира. А освен Петков златни медали в Ниш за своите клубове донесоха Искрен Цветков (кат. до 69) на лилави колани-мъже и Никола Николаев (94) при юношите на бели колани, който получи отличието си без да се налага да полага усилия на татамито защото противникът му не се яви. Борис Спасов пък загуби финалната си среща в кат. до 69 кг на бели колани при мъжете о остана със сребърен медал.