„Червените“ звезди поскъпнали двойно за година

0
tobias hainc
Снимка: cska.bg

ЦСКА-София може и да страда от липсата на трофеи в последните години, но в никакъв случай не може да се оплаче от цената на своите футболисти. Факт е, че водещите играчи на „червените“ са вдигнали почти на 100 процента цената си от момента, в който са стъпили на „Българска армия“. Данните в сайта transfermarkt показват, че селекционната политика на тима от Борисовата градина се води по всички правила на съвременния футболен бизнес – купува се сравнително евтино и се продава скъпо.

Най-голям прогрес в това отношение са отбелязали двамата норвежци в състава на ЦСКА-София – Тобиас Хайнц и Джонатан Линдсет. Първият облече червения екип точно преди година – на 5 януари 2023 година. Тогава пазарната му цена бе 1 100 000 евро, като футболист на Хакен. В момента Хайнц се оценява на почти два пъти повече – 2 милиона евро. Като се има предвид и сравнително младата възраст на халфа, спокойно може да предвидим, че цената му още ще расте и евентуална негова продажба през лятото или следващата зима, ще бъде истински финансов удар в полза на ЦСКА-София.

Още по-голям е прогресът при Джонатан Линдсет. Дефанзивният халф дойде в България през лятото на 2022 година и се оценяваше на 800 000 евро. В момента експертите са му поставили цена от 2,2 милиона евро, което го прави един от най-скъпите футболисти в нашето първенство. Само за 1,5 година цената на Линдсет се е повишила с 1,4 милиона евро!

Третият футболист на ЦСКА-София, който е вдигнал цената си със 7-цифрена сума, е защитникът Иван Турицов. Въпреки катастрофалната за него минала година – пропусната дузпа срещу ЦСКА 1948 в решителен момент от сезона и отнемането на капитанската лента след унижението от Сепси, Турицов е сред най-скъпите играчи на ЦСКА-София. Неговата цена е скочила на 1,2 милиона евро. Той започна кариерата си при „червените“, оценяван на 100 000 евро. Разликата с норвежките футболисти е, че Турицов направи този прогрес в далеч по-голям времеви период – от 2019 година насам./ „Мач Телеграф“