„Червеният“ адвокат: Собствениците няма да се откажат от мечтата на ЦСКА! Това е юридическо безумие и абсурд

0
-
-

Адвокатът на ЦСКА-София – Станислав Трендафилов – коментира пред „Тема Спорт“ поредното потенциално забавяне на проекта за реконструкция на стадион „Българска армия“. Той начерта очаквания от клуба сценарий, ако жалбоподателят Николай Веселинов не оттегли исканията си, както се надяват червените. Юристът е сигурен, че съдът изобщо няма да разгледа жалбата и ще я отхвърли. Това обаче не значи, че нещата ще се случат бързо.

Г-н Трендафилов как си обясняване поредната жалба срещу проекта за реконструкция на стадион „Българска армия“?
– Единствената цел е да се пречи на проекта, нямам друго обяснение. Защото по закон одобрено разрешение на ДНСК не подлежи на обжалване, пише го изрично. И от юридическа гледна точка не мога да ви дам обяснение на този въпрос.

До какво забавяне може да се стигне, ако жалбата не бъде оттеглена, както призоваха от ЦСКА?
– Ситуацията наистина е абсурдна. Надяваме се и наистина има възможност този жалбоподател да си оттегли жалбата, за да не се изпраща тя в съда. Защото там ще се развие процес, при който чисто юридически той би трябвало веднага да я върне, тъй като е пусната срещу необжалваем акт. Тоест е недопустима. Така че единственият възможен ход на съда е да не разглежда и да върне тази жалба, но лошото е, че когато го направи, това връщане ще подлежи на обжалване пред Върховния съд. Съответно той ще потвърди решението му. Само че знаете, че това отново е свързано с процесуални срокове, със заплащане на такси, които този човек няма да заплати, ще го търсят да го направи. След това пък няма да си приподпише жалбата от юрист и адвокат, пак ще му я върнат… Тоест ще се получи голямо забавяне чрез един мога да го нарека наистина елементарен ход. Защото да се подава жалба срещу необжалваем акт очевидно е недопустимо процесуално действие. Явно този човек има консултации с юристи, защото и другите му дела, за които знаете, се приподписват от юрист, така че тук не можем да говорим за юридическа некомпетентност.

Със сигурност ли очаквате съдът да не разглежда изобщо тази жалба?
– Това е решението, оправдано от законова гледна точка, защото моментът на влизане в сила на разрешението е такъв, че преди него е имало множество процедури, всяка от които може да бъде обжалвана. Може би над 20 институции съгласуват този проект и техните решения подлежат на съдебен контрол. И проверката за законосъобразност е направена неколкократно. Затова и за мен това е юридическо безумие и абсурд. И понеже излезе запис с този човек, който говори за демократична и правова държава и че си упражнява правата, също е абсурдно. В демократична и правова държава е изключително важно човек да не злоупотребява с гражданските си права. И това е постулат на 300-400 години на Жан-Жак Русо. Свободата всеки гражданин свършва там, където започват правата на другите, и когато ти упражняваш права с единствената цел да нарушиш права на друг, и то законово приети, тогава според мен става въпрос за злоупотреба с права. И тя е изключителен порок на всяка една държава. За съжаление сега сме в ситуация, в която само можем да чакаме всички процедури да изтекат.

Може ли да се стигне до „Параграф 22“, при който след това да се появят други жалбоподатели и да се стигне до нови дела в съда?
– Не мисля, че е възможно, защото едно такова производство ще е минало. Българският съд ще е постановил акт, че подобна жалба ще е недопустима и всяка следваща очевидно също ще е недопустима.

ЦСКА продължава ли да е твърдо решен да осъществи проекта си, когато това най-накрая стане възможно?
– В това съм сигурен. Все пак аз съм само един юрист, но знам отлично, че по никакъв начин няма да се откаже който и да било от целия екип от тази мечта на ЦСКА. Най-малко собствениците.

loading...