Черноморец ще изкупи школата на „зелените“

0
nafteks

Историята на бургаския футбол познава много превратности и падения. Статията, която ви предлагаме еот 17 юни 2009 година. Тогава в морския град течаха поредните процеси, които доведоха до сегашното плачевно състояние на местния футбол и унизителните посещения на мачове от страна на феновете.

„“Черноморец“ ще изкупи по-голяма част от детско-юношеската школа на другия бургаски клуб – „Нафтекс“, за да му се гарантира финансовото оцеляване през следващия сезон. Това съобщи Пламен Киряков, настоящ прокурист и бивш изпълнителен директор на „Черноморец“. Той отказа да съобщи каква сума ще бъде платена на „нафтата“, но според запознати тя е 1.2 млн. лв. Парите ще подпомогнат бюджета на клуба, който ще играе днес бараж в Ловеч бараж срещу „Спортист“ (Своге) за влизане в „А“ група.

„Предложението идва от Красимир Балъков, но е одобрено от собственика на „Черноморец“ Митко Събев – обясни Киряков. – Става въпрос за 90 млади футболисти от школата на „Нафтекс“, които ще преминат в тази на „Черноморец“. Това е прецедент за България“.

Не е ясно обаче какво точно ще се случи с школата на „Нафтекс“. Родители алармираха, че децата, които не са от града, са били принудени да напуснат общежитието, в което живеят. Закрита е и една от спортните паралелки в училището, където се обучават младите футболисти. От друга страна – „Нафтекс“ не може да влезе в „А“ група, ако няма детско-юношеска школа (ДЮШ). Поне така е записано в правилника за лицензиране на клубовете. Затова и треньорите и част от децата засега остават в школата.

По неофициална информация обаче цялата операция означава единствено, че „Нафтекс“ ще има нов собственик, без значение дали отборът ще остане в „Б“ група или ще се върне в елита. За такъв се спряга босът на „Вихрен“ Константин Динев, който имал интерес да инвестира в бургаския тим. Самият бизнесмен засега официално отрича подобен вариант.

Феновете на „Нафтекс“ от своя страна подозират, че се готви закриване на клуба и в основата на тази операция са босът на „Черноморец“ Митко Събев и треньорът Красимир Балъков. Запалянковците обявиха, че ще направят всичко възможно да попречат. Те ще протестират по време на днешния бараж в Ловеч, ще продължат и в Бургас.“

17 юни 2009 година

Вестник Сега