Черно море отказва да слезе от вълната

0
cherno more otbor
-

В петък Черно море победи Берое с 2:0 и продължава без поражение в първенството. Тимът на Илиан Илиев е забъркан в битката в челото и до момента сякаш всичко му се получава. Всъщност на „Тича“ се превърнаха в пример за това как трябва да се правят нещата. И напълно логично в момента обират плодовете от работата си.

През миналите години имаше наченки на нещо по-голямо, но нещата все не ставаха. Постоянната работа в една посока обаче вече дава резултат. Илиан Илиев е човекът, който има думата по всички спортно-технически въпроси. Той дори е нещо като английски тип мениджър, защото е наясно какъв бюджет за заплати не трябва да надхвърля. И спазва политиката – един си тръгва, било продаден или освободен, един идва. Това е. За вече над петте години последователна работа в родния си клуб той разви доста млади играчи, наложи юноши, намери добри чужденци, осъществи изходящи трансфери – Мартин Минчев, Илиан Илиев-младши, Евгений Сердюк, Матеус Машадо. Тоест треньорът превърна отбора в трамплин и сега много по-лесно привлича иностранни футболисти. Защото те знаят, че ако правят каквото се изисква от тях, ще си пробият път към по-голяма сцена. Машадо го постигна за един полусезон… И точно неговият трансфер е знаков. Той бе голмайстор на тима, но отсъствието му сега не личи. Какво бе преди година, когато Сердюк потегли към Бистрица за прилични пари? Липсата на украинеца на върха на атаката даваше отражение цяла есен и това предопредели кампанията на тима. Защото варненци нямаха негов заместник – взеха Исмаил Иса, който не бе играл повече от сезон. Сега е доста по-различно. Отборът е напълно окомплектован, а освен с Иса в нападение треньорът разполага и с бившия национал Атанас Илиев. А и веднага пристигна бразилецът Брено (б.а. – ще отнеме немалко време да му бъде издадена виза). Съставът е балансиран, за всеки пост в халфовата линия и атаката Илиан Илиев има избор. А той доказа, че знае на кого кога да се довери.

И докато финансирането на „Тича“ никога не е било проблем и е постоянна величина (б.а. – макар да няма изхвърляния в инвестициите в база и отбор), то такава вече е и представянето на отбора. В миналото точно в такива мачове у дома като този с Берое Черно море зацикляше, дънеше се и в крайна сметка се утешаваше единствено с място в шестицата. Сега старозагорци бяха прескочени като малък камък. С Етър имаше малки колебания, но отново работата бе свършена, а не оставена наполовина. Сега варненци не само се надиграват със съперниците си, но и намират начин да вземат точките, които заслужават. Отличен пример за това е гостуването на ЦСКА-София, когато бе взета точка от изоставаща позиция. И с представянето на „Армията“ се затвърди тенденцията, че моряците през този сезон не остават с пръст в уста срещу челниците. Варненци неслучайно този път подчиниха Лудогорец на „Тича“, а не само го одраскаха, както ставаше в миналото.

Черно море върви напред напълно заслужено и логично. Моряците на Илиан Илиев са яхнали вълната и отказват да слязат от нея. На хоризонта се задават мачове с ЦСКА 1948, Локо Пд и Левски. И ако тимът не влезе в черна серия (б.а. – изгледи за такава няма), то този път варненци ще са в големите шамари и в края на първенството.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“