БРАВО! Млад бургаски борец спасил от удавяне момче, скочило от Моста

0

Младият борец от клуб „Черноморец“ Христо Ташев е спасил от удавяне второто момче, което в неделя скочи от мост в Бургас. В информациите на медиите се съобщи, че „някой е хвърлил спасителен пояс“, което се е оказало ключово за изваждането на 17-годишния младеж. Приятелят му обаче не е имал този шанс.

Оказва се, че Ташев по същото време е бил на плажа с компания от четирима свои съотборници и един от най-добрите си приятели Жулиян, който пък е състезател по кикбокс.

„Имаше навалица, чухме викове, че някой се дави. Не знаехме колко са във водата. Някои предложиха веднага да скочим и да ги спасим. Но аз ги спрях, не се вади толкова лесно давещ се човек, ще повлече и нас. А пък и ни трябваха поне 5 минути да стигнем до тях. Тогава се сетих, че в края на моста има спасителен пояс, оставен за спешни случаи. Приятелят ми Жулиян първи скочи във водата да ги търси, през това време аз отидох за пояса и го последвах. За щастие едното момче успя да се хване. Другото, на няколко пъти се гмурках, но не успях да го намеря. Може би, ако бяхме реагирали няколко секунди по-рано и той щеше да е жив.“, разказва борецът.

Ташев признава, че е имало период от 5-10 минути на бездействие, в който хората на плажа са били в паника и не са знаели какво да правят. Едва по-късно са дошли спасител, полиция и линейка.

„Лично аз не се паникьосах, а и приятелите ми. Ние сме тренирани физически и психически, калени сме. И в стресови ситуации сме научени да не влагаме емоции. А пък и с пояс във водата е доста по-лесно“, споделя още героят на деня.

Христо Ташев тренира борба от 5 години. През февруари стана осми в категория до 71 килограма на държавния шампионат в свободния стил за кадети, а преди това при по-малките печели и второ място на първенството на България.