Братя Домсучиеви пак в класацията на „Форбс“ за най-богати хора в света

0

Братята Кирил и Георги Домусчиеви отново са в класацията на „Форбс“ за най-богати хора в света. Те се нареждат на 1545 позиция. Спрямо позицията им в класацията през миналата година, богатството на Братя Домусчиеви е намаляло. В списъка попадат 2781 души от 78 държави.

Общото богатство на всички милиардери в списъка е на стойност 14,2 трилиона щатски долара. Най-много от тях живеят в Съединените щати, но най-богатият човек на планетата е европеец – френският бизнесмен Бернар Арно. След него са американците Илън Мъск, Джеф Безос, Марк Зукърбърг и Лари Елисън.

За първи път в класацията на списание „Форбс“ попадат създателят на ChatGPT – Сам Олтман, звездата Тейлър Суифт, легендата на NBA Меджик Джонсън. За първи път има и бизнесмен от Люксембург.

Втора държава с най-много милиардери е Китай, следвана от Индия. Четвъртата позиция е за Германия със 132 милиардери, които живеят във Федералната република. Петата е Русия със 120 милиардери, където за една година има 15 нови богаташи, въпреки санкциите на Запада заради войната в Украйна. Следващите пет позиции в топ 10 са за Италия, Бразилия, Канада, Хонконг и Великобритания.

Списание „Форбс“ отбелязва, че средната възраст на милиардерите в света е 65 години, а най-възрастният милиардер е 101-годишният застрахователен магнат Джордж Джоузеф (1,3 млрд. долара). Има и много млади хора, които са забогатели бързо, включително 15 души, които са на 30 години или по-малко. Сред тях е 30-годишният Михал Стрнад (2 млрд. долара), чиято Czechoslovak Group, която той пое от баща си през 2018 г., е един от най-големите доставчици на оръжия и боеприпаси за украинската армия./ offnews.bg

Ганчев привика Ел Маестро на килимчето