Ботев (Вр) е първи тест за новия Левски! Титулярните места ще стават много скъпи

0
Снимка: levski.bg
-

За Левски мачът с Ботев Враца е не просто първи мач след прекъсване за националните отбори, а необявено начало на тест, който подозираме, че е в главата на Станимир Стоилов, но няма да излезе от устата му. Треньорът на Левски сега ще ни покаже дали той и футболистите му са си научили урока от предишната пауза в първенството, след която Стоилов се оплака, че отборът му е свалил нивото от последния официален мач. Тоест вместо след толкова тренировки без мачове сините да са подобрили организацията в играта и синхрона в отделните линии и звена, те го бяха свалили. Заради такъв проблем, но от друг аспект, колегата му Стойчо Младенов онази вечер избухна – ще падат глави. Стоилов вероятно няма чак толкова да се изпусне и да засвири на струната на футболния популизъм, но ще го каже по свой си начин.

Преди няколко дни Мъри някак между другото подхвърли, че няма да се моли на никого да играе в Левски. Което се отнасяше както за евентуални нови попълнения, така и за сегашните футболисти на сините. Та мачът с Ботев Враца е начало на своеобразния тест и за тези, които не могат да настроят инструментите си на честотата на диригента, или пък ако не могат да пеят както трябва, просто постепенно ще отпаднат от хора.

От голяма полза в психологическо естество бяха и информациите от последните десетина и малко повече дни за влязлата в ход зимна селекция на сините. До този момент имаме сумарно трима нови футболисти, всички чужденци и всички крайно непознати на българската футболна общественост. Двама защитници и един, нека да го наречем, разностранен нападател, което означава, че настоящите играчи на сините на тези постове трябва да си опичат акъла и още повече да вдигнат усилията както в тренировъчния процес, така и в мачовете. Още днес срещу Ботев Враца трябва да си проличи, че тези, на които Стоилов е гласувал доверие, искат да останат в Левски, без никой да им се моли, и, от друга страна, да са достатъчно конкурентоспособни на новите попълнения. Трудна ще е тази задача, защото е ясно, че този треньорски щаб на Левски привлича достатъчно добре проучени и гледани футболисти.

Титулярните места оттук насетне ще стават много скъпи и ще изискват повечко усилия, защото досегашното заварено положение ще приключи след няколко кръга. През това време Станимир Стоилов няма да казва, че ще падат глави. Падналите глави ще научат своята присъда първо като постепенно отидат на резервната скамейка, а след това ще останат и извън отбора.

Поради факта, че е понеделник, че застудя, че се изискват сертификати и още в този ред „Герена“ днес няма да се пръска по шевовете. Като че ли първоначалният ентусиазъм от завръщането на Стоилов леко поизбледня, а футболната култура на българина в един момент минава на етап резултати. Да, в Левски е малко по-различно, защото сега запалянковците са се заели за пореден път в последните две години да спасяват финансово клуба. Хубаво е Мъри да обясни всички тези неща на футболистите си, защото те на практика занапред в голяма степен ще получават заплатите си от постъпления от билети и абонаментни карти, както и членските, а и от задаващото се ново голямо сдружение на запалянковците. Това беше определено и от Наско Сираков, Иво Ивков, Даниел Боримиров и най-вече от Станимир Стоилов като начало на новия Левски. Срещата с феновете бе обявена за историческа. А първият мач след това начало е днес с Ботев Враца и в съблекалнята трябва да знаят, че ако има малко публика при излизането от тунела на терена, те трябва да направят така, че следващия път да има поне два пъти повече запалянковци на трибуните.

Желю Станков/ „Тема спорт“